Франция и Германия се опитват да заемат важен стратегически пост - главен икономист в Европейската централна банка, който бе овакантен Юрген Щарк, и изглежда е обещан на сънародника му Йорг Асмусен, пише днес в. "Ханделсблат", цитиран от БТА.
"Както Берлин, така и Париж смятат, че имат право на този пост", заявили източници от валутните и правителствените среди, цитирани от изданието. Според един от тях изходът от надпреварата е "напълно открит". Така например източникът посочва, че е "абсолютно сигурно, че тя ще бъде спечелена от сегашния държавен секретар на финансите Йорг Асмусен, на когото постът изглежда е обещан.
Вестникът изказва предположение, че Франция се бори той да бъде зает от заместник-министъра на финансите Беноа Коюре. Този брилянтен икономист е бил излъчен миналата седмица да влезе в Управителния съвет на ЕЦБ, т.е. ръководния орган на банката, на мястото на италианеца Лоренцо Бини Смаги, който подаде оставка. Именно тази номинация даде сигнал за надпреварата за поста главен икономист на ЕЦБ.
Юрген Щарк изненадващо подаде оставка през септември поради разногласия с линията на банката и Берлин моментално лансира кандидатурата на Йорг Асмусен за неговото място.