Турският министър на промишлеността критикува оценката на международната рейтингова агенция Фич (Fitch Ratings), която запази кредитния рейтинг на Турция, но промени перспективата от положителна към стабилна, като заяви, че тя "не е успяла да изпълни целта си" да отклони от Турция европейския капитал, съобщи Анадолската агенция, цитирана от БТА.
Нихат Ергюн изтъкна, че в Турция има прилив на чуждестранни инвестиции и докато Европа преминава през икономическа криза, Турция "чупи рекорди в икономиката". Министърът говори в Лос Анжелис, където посети Калифорнийския технологичен институт и Калифорнийския университет.
Фич се опита да попречи на прилива на европейски капитал в Турция, като промени перспективата от "положителна" на "стабилна", но не успя да постигне целта си, заяви пред репортери Ергюн.
Международната рейтингова агенция Фич потвърди на 23 ноември кредитния рейтинг на Турция на BB+, но промени перспективата от положителна към стабилна. Рейтинговата агенция се мотивира с увеличаването на краткосрочните рискове за макроикономическата стабилност на Турция, "която е изправена пред предизвикателството да намали сегашния си дефицит по текущата сметка и нивото на инфлацията, което надвишава целевото, на фона на влошаване на глобалната икономическа и финансова среда".