Инициативата е за предоставяне на финансова подкрепа на организации, разработващи и изпълняващи проекти за борба с незаконната търговия и свързаните с нея престъпления.

Експертният съвет на PMI IMPACT разгледа над 200 проектни предложения, за да избере печелившите проекти.

Частни, обществени и академични организации от 18 държави са подали предложения за проекти. Безвъзмездните средства, които ще бъдат разпределени в първия кръг на PMI IMPACT, възлизат на близо 28 милиона долара.

Сред избраните организации от България са Центърът за изследване на демокрацията, Институтът за пазарна икономика и Университетът за национално и световно стопанство.

Предложеният от Центъра за изследване на демокрацията проект цели да изследва факторите, допринасящи за развитие на незаконната търговия в България, Италия, Гърция и Румъния и да разработи инструменти за оценка на изпълнението и оценка на корупционния риск, които да бъдат използвани от правоохранителните органи и приходни агенции във връзка с незаконната търговия с тютюневи изделия.

По проекта на Института за пазарна икономика ще бъде извършен анализ на институционалната рамка в България и нейното влияние върху незаконния пазар с оглед проучване на връзките между икономическите теми и правната и институционална рамка като наказателно преследване и работа на разследващите органи.

Проектът на Университета за национално и световно стопанство представлява комбинация от изследователски и обучителни програми, и дейности за повишаване на информираността с фокус върху начина на функциониране на незаконната търговия и нейните връзки с организираната престъпност, корупцията и трафика на наркотици в България.

“Новаторските решения и дейности в избраните проекти ще спомогнат значително за засилване на глобалните усилия за борба с незаконната търговия и ще допринесат за справяне с всеобхватните последствия от престъпността за нашата икономика, общество и сигурността в света,” каза Юрген Щорбек, член на Експертния съвет. “Поздравяваме печелившите кандидати за техните отлични предложения и очакваме те да бъдат приложени на практика.”

Избраните проекти включват широк спектър от дейности в Европейския съюз и съседни държави в съответствие с тематичния обхват на първия кръг. В много от проектите са предвидени дейности, които излизат извън тесните рамки на незаконната търговия, и са насочени към изследване на взаимната обусловеност между организираната престъпност, тероризма, онлайн и офлайн трафика и взаимовръзката между различните форми на незаконна търговия.

“Впечатлени сме от широкия диапазон от нови подходи за разрешаване на този комплексен проблем. Незаконната търговия с тютюневи изделия е само едно от проявленията на широка мрежа от престъпления и ние сме наясно, че единствено чрез координираните действия на публичния и частния сектор можем да сложим край на тези незаконни дейности, които вредят на потребителите и бизнеса, и носят печалби на престъпниците.”, каза Алвис Джустиниани, вицепрезидент на ФМИ, отговарящ за стратегиите за борба и превенция на незаконната търговия

Очаква се проектите да приключат в следващите две години и да включват:

• Изследвания на обхвата и факторите, допринасящи за незаконната търговия;
• Технически решения и оборудване в помощ на действията на правоохранителните органи;
• Дейности за подобряване на капацитета и уменията на правоохранителните органи и други заинтересовани страни;
• Обучителни програми и програми за повишаване на информираността, включително инициативи за насърчаване на трансграничното сътрудничество.

Списъкът с избраните проекти е публикуван на уеб страницата на IMPACT >>>

Скоро ще бъде обявен втори кръг за подаване на предложения по инициативата PMI IMPACT. ФМИ предвижда общ бюджет от 100 милиона долара за трите кръга на инициативата PMI IMPACT.