Президентът на банката Паникос Деметриадис препоръча незабавното внасяне и прокарване на закон за преструктурирането и възстановяването на кипърската банкова система, предаде АФП, цитирана от "Фокус".
Междувременно Народната банка - втората по големина банка в Кипър, обяви, че ограничава на 260 евро на ден сумите, които могат да бъдат теглени от нейните банкомати, предаде БТА.
Всички банки в страната са затворени от 16 март в очакване на спасителен план за острова, който е на ръба на фалит. Опашките пред банкомати на Народната банка се увеличиха на фона на слухове за затваряне на банката или сливане.

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис и лидерите на политическите партии на острова заседаваха извънредно, предаде гръцката агенция АНА-МПА.Заседанието вероятно е било свързано с оздравяването на банковия сектор или предстоящото извънредно телеконферентно заседание на Еврогрупата, посочва агенцията.

На среща по-рано политическите лидери приеха предложението на държавния глава за създаване на инвестиционен фонд за солидарност, който да събере 5,8 милиарда евро. Сумата е нужна, за да може Никозия да сключи споразумение с международните кредитори за спасителен заем в размер на 10 милиарда евро. Във вторник кипърският парламент отхвърли законопроект за еднократно облагане на банковите влогове на острова, от което се очакваше да бъдат събрана исканата сума.

Финансовата нестабилност в Кипър няма да окаже сериозно влияние на българската икономика, коментира през деня българският служебен министър на финансите Калин Христов, цитиран от ИТАР-ТАСС. Според Христов ситуацията ще се отрази негативно предимно на икономиката на Русия и на страните от еврозоната. По думите му, България може да очаква само косвено въздействие на кризата. "Напрежението, което се създава в еврозоната, вероятно ще отслаби и икономическия растеж на нейните страни членки, което впоследствие да повлияе на българската икономика", отбеляза Христов.
Агенцията припомня, че в Кипър работят няколко десетки хиляди българи. Според  статистика на Европейската централна банка (ЕЦБ), български юридически и физически лица без банките имат депозити в размер на общо 100 милиона евро в кипърски банки.

Българското министерство на външните работи е съобщило, че в Никозия са блокирани сметките на българското посолство в Кипър. Дипломатическото представителство обаче разполага с достатъчно налични средства, за да държи ситуацията под контрол, е заявил говорителят на българското МВнР Димитър Япраков.