Европа има три месеца, за да спаси еврото, заяви американският милиардер филантроп Джордж Сорос в реч, произнесена вчера и публикувана днес на неговия интернет сайт.

"Мнението ми е, че властите разполагат с прозорец от три месеца, през които все още могат да поправят грешките си и да обърнат сегашните тенденции. Под власти имам предвид най-вече германското правителство и Бундесбанк, тъй като при криза кредиторите имат сила и нищо не може да бъде направено без подкрепата на Германия", каза милиардерът и някогашен специалист по финансови атаки срещу валутите, цитиран от Франс прес.
"Надявам се гърците да се стреснат достатъчно от перспективата да бъдат изключени от Европейския съюз, за да дадат макар и слабо мнозинство на коалицията, готова да прилага сегашното споразумение с ЕС, МВФ и банковите кредитори", допълва той.
До три месеца "германската икономика също ще отслабне и за канцлера (Ангела) Меркел ще бъде още по-трудно да убеди германската общественост да приеме допълнителни отговорности към Европа. Това отваря този прозорец от три месеца", заключава той.
Вчера Меркел призова парламентарната опозиция в Германия да подкрепи бъдещия постоянен спасителен фонд на еврозоната (Европейския стабилизационен механизъм - ЕСМ) и европейския бюджетен пакт, като заяви, че "ситуацията в еврозоната в момента отново е много променлива", припомня АФП.
Междувременно стана ясно, че ръководителите на четирите основни европейски институции подготвят цялостен план за извеждане на еврозоната от кризата, съобщи германският в. "Велт ам Зонтаг". Шефът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, президентът на ЕС Херман ван Ромпой, председателят на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу и ръководителят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер миналия месец били натоварени със задачата да изготвят пътна карта за реформи, посочва изданието.
Този план трябва да бъде представен на срещата на върха на ЕС в края на юни според "Велт ам Зонтаг". Ръководителите на четирите институции искат да намерят трайно решение на кризата, потвърди пред вестника високопоставен представител на ЕС. "Навсякъде по света, в Америка и в Азия, ни питат: "Накъде сте се насочили?"", обяснява този източник. "След две години криза е време да дадем отговор", допълва тя.
Твърди се, че се проучват следните възможности: засилване на правомощията на европейските институции върху националните бюджети, въвеждане на орган за надзор на банковия сектор, разполагащ с нови правомощия, съгласуване на действията във фискалната сфера, външната политика и политиката за сигурност, както и реформа в програмите за социално подпомагане. Според "Велт ам Зонтаг" на първо време тези предложения могат да засегнат само 17-те страни от еврозоната, а не целия ЕС на 27-те. В сряда Европейската комисия се обяви за създаване на банков съюз с единен регулаторен орган и съвместна схема за гарантиране на депозитите - проект, който отнема много време за прилагане и по който няма единодушие, припомня АФП.

Френският министър на финансите Пиер Московиси заяви, че въпросът за излизане на Гърция от еврозоната вероятно ще бъде поставен, ако тя не изпълнява ангажиментите, поети пред Европейския съюз и Международния валутен фонд след евентуално идване на власт на радикалната левица, предаде Франс прес.
"Въпросът вероятно ще бъде поставен. Това може да стане ако гърците не изпълняват ангажиментите си след изборите на 17 юни. Ние истински желаем Гърция да остане в еврозоната", подчерта Московиси, цитиран от АФП.