УниКредит е първата италианска банка, която се присъединява към обединението на финансовия сектор в защита на биоразнообразието (Finance for Biodiversity Pledge) заедно с 15 финансови институции. Фондацията FfB (Finance for Biodiversity Pledge) вярва, че биосферата на Земята е в основата на устойчивостта на човечеството и прогреса му, но е изправена пред нарастващ натиск.

Всички финансови институции, присъединили се към фондацията, признават значението ѝ и се ангажират да предприемат амбициозни действия. Усилията са в посока биоразнообразие и възстановяване на загубите на природата през това десетилетие. Стратегията за постигане е посредством сътрудничество, съвместна дейност с партньори и оценка на собственото въздействие върху биоразнообразието, както и определяне на конкретни цели за изпълнение и проследяване на реализирането им до края на 2024 година.

Андреа Орчел, главен изпълнителен директор на УниКредит, коментира: "Днес загубата на биоразнообразие и изменението на климата засягат милиони хора, особено най-уязвимите в обществото ни. Това е предизвикателство, изкисващо незабавни действия с жизненоважно значение за по-добър и по-устойчив свят за бъдещите поколения. Затова сме горди да сме първата банка в Италия, присъединила се към фондация FfB, което е и изцяло в съответствие с ангажимента ни към Net Zero и ESG стратегията. По този начин ще дадем своя принос в колективните усилия за защита и възстановяване на вредите над природата и за финансиране на справедлив енергиен преход, осигуряващ по-устойчиво бъдеще за нашата планета и нейните хора."

снимка: УниКредит Булбанк

Фондация FfB е колективна ангажираност на финансовия сектор да даде своя положителен принос чрез дейности и инвестиции. Фондацията поставя своето начало през 2020 г. по време на Nature for Life Hub и срещата на върха за биоразнообразието на Общото събрание на ООН и включва 26 финансови институции. Оттогава броят на подписалите се е увеличил до 126 финансови организации. УниКредит се присъединява към Фондация FfB като сътрудник - член с цел активно участие в работните групи, като допринася за основните дискусии и улеснява колективните действия, необходими за постигане на целите на мисията на фондацията, подкрепяйки действията и сътрудничеството между финансовите институции за възстановяване загубите на природата през това десетилетие.

Целите на фондацията са изцяло в съответствие с ESG стратегията на УниКредит и ангажираността на групата с Net Zero, насочени към постигането на нулева стойност на емисиите на банката до 2030 г. и върху финансираните от нея емисии до 2050 г. Осен това, присъединяването надгражда досегашните действия на групата в посока намаляване на въздействието върху околната среда, като същевременно се увеличава положителният принос и се осигуряват възможности за растеж на общностите с правилните инструменти, ресурси и съвети.

 

* съдържание на Уникредит