Тази година българската компания TESY, която е сред най-големите производители на интелигентни решения за отопление и топла вода в Европа, празнува 30 годишен юбилей и отбеляза повода с новината, че започва да строи завод за термодинамични бойлери в Шумен. Инвестицията в петата производствена база в портфолиото на компанията е в размер на над 50 млн. лева. Новината съобщи основателят и управител на TESY, Жечко Кюркчиев, на събитие с водещи български медии и ключови бизнес партньори на компанията.

Новият завод ще бъде пуснат в експлоатация до края на 2024 г. и ще отговаря на съвременните стандарти за производителност, безопасност и енергийна ефективност.

На 11 500 м² разгъната застроена площ ще има производствена част, разделена в две основни халета с високо автоматизирани и технологични заваръчна, емайлираща и асемблираща линии за водосъдаржатели за термодинамични и електрически бойлери, както и линии за краен монтаж на термопомпени агрегати и термодинамични бойлери. Предвидена е високостелажна складова система и около 4 хил. палетоместа с 6 товарни рампи. Административно-битовата зона ще бъде разпределена на три нива, включваща робо академия, офисна част с 50 работни места и релакс зона за 200 човека. Планираният годишен капацитет на фабриката ще бъде над 200 000 единици краен продукт.

Снимка: TESY

Решението за инвестиция на компанията в България е продиктувано не само от стратегическото положение на страната ни, но и от планираните синергии с другите производствени мощности на TESY, с цел ефективно да се отговори на експоненциалното търсене на този тип продукти в Европа. Термодинамичните бойлери и термопомпите стават все по-популярни на глобално ниво, заради високата икономическа ефективност и устойчивост на тази технология. Ръководството на TESY развива и разширява и екипа си. Освен планираните нови работни места и осигуряването на заетост на хората от Шуменския регион, компанията продължава програмите си за обучение за всички служители, както и стипендиантската инициатива за стажанти и млади специалисти, целяща да развие натрупаните им академични знания и прилагането им в практическа среда.

Снимка: TESY

При официалното отбелязване на 30-та годишнина, г-н Кюркчиев отбеляза: "TESY не спира да търси нови възможности за разширяване на бизнеса и извън страната. Търговският екип на компанията се разраства с нови хора от Европа, Африка и Азия, което допринася за навлизане на нови пазари и добавяне на нови клиенти."

На събитието бяха представени и най-новите попълнения в портфолиото на компанията - термодинамичен бойлер за стенен монтаж TESY АquaThermica Compact, термопомпа за отопление, охлаждане и битова гореща вода TESY MultiThermica и електрически конвектор TESY FinEco Glass Cloud с технология AirSafe.

Снимка: TESY

Развитието на TESY през годините в цифри

Снимка: TESY

1993 г. Създава се компанията.

1994 г. Създава се ТЕрмоСИстем, ражда се брандът TESY.

1995 г. Внедрява се първата производствена линия за маслени радиатори.

1996 г. Придобива се "УСТРЕМ" - СМЯДОВО.

1997 г. TESY произвежда първия си електрически бойлер.

1997 г. Изграждат се първите задгранични представителства в Москва и Киев; Компанията участва на международно търговско изложение в Кьолн, Германия през същата година, където се появяват първите по-големи международни клиенти.

1998 г. Първи продажби в Азия и износ за Хонг Конг.

1999 г. Компанията навлиза в нови пазари в Европа и Африка, като основните са Полша, Литва, Ирландия, Тайван, Босна и Херцеговина и Либия.

2001 г. Компанията купува високо производителна заваръчна линия за производство на водосъдържатели за електрически бойлери.

2002 г. TESY създава своя първи патент.

2003 г. Стартира производството на вентилаторни отоплителни уреди.

2004 г. Първи продажби в Южна Америка: Аржентина.

2005 г. Въвежда се плазмено заваряване в производството на бойлери.

2006 г. Стартира производството на компактни електрически бойлери.

2007 г. Стартира производството на първия конвектор.

2009 г. Стартира производството на първите високообемни бойлери.

2013 г. TESY изобретява Insutech технологията, с която елиминира термо моста при електрическите бойлери.

2013 г. TESY разработва и патентова първия PISTON струйник. Иновативен струйник, разработен от TESY и защитен с патент, управлява смесването на топлата и студена вода, осигуряващ до 15% повече топла вода.

Продуктови премиери на TESY

Термодинамичен бойлер АquaThermica Compact, термопомпа MultiThermica и електрически конвектор FinEco Glass Cloud с AirSafe технология са новите попълнения в портфолиото на компанията през 2023 г.

Снимка: TESY

През последното десетилетие TESY демонстрира устойчиво развитие, внедрявайки широка гама от продукти в 4 категории и патентовани технологични решения, които са в пълно съответствие със съвременните изисквания за енергийна ефективност и екологичност. Тази година продуктовото портфолио на компанията се разширява с термодинамичен бойлер за стенен монтаж TESY АquaThermica Compact, термопомпа за отопление, охлаждане и битова гореща вода TESY MultiThermica и електрически конвектор TESY FinEco Glass Cloud с AirSafe технология.

Тенденции:

Какво показват данните на EHPA за пазара на термопомпи в Европа

  • 37% увеличение на продажбите на термопомпи в EС през 2022 г.
  • 3 милиона термопомпи, продадени в ЕС през 2022 г.
  • Най-бързо развиващите се пазари за термопомпи през 2022 г. са Полша /+102%/, Нидерландия /+80%/, Белгия /+66%/.
  • В Европа са спестени 52 млн. тона CO₂ емисии, благодарение на термопомпите, които се използват за отопление и генериране на топла вода.
  • Около 20 млн. термопомпи са инсталирани към момента в ЕС
  • 16% от жилищните и търговски сгради в Европа се отопляват от термопомпи

Хората търсят едновременно надеждно решение за отопление, охлаждане и битова гореща вода, което да съчетава постигане на енергийна ефективност и енергийна независимост на домакинството. Част от домакинствата и компаниите вече произвеждат сами енергията, която потребяват. Потребителите демонстрират и екологични съображения, свързани с климатичните промени, в избора си на уреди за дома. В унисон с тези тенденции индустрията за "Отопление, вентилация и климатизация" (ОВК) се реформира. Геополитическите процеси изиграха ролята на катализатор, ускорявайки преминаването от отоплители на твърди и фосилни горива към електричество. Навиците за потребление на уреди с възобновяема енергия играят все по-сериозна роля на глобално ниво. Това е най-силно валидно за страните от Европейския съюз, които съблюдават множество директиви за енергийна ефективност, както и за по-развитите в икономически план западноевропейски държави.

TESY отговаря на тези тенденции с подходящи решения, като допринася и за развитието на категориите на термопомпите за отопление и битова гореща вода, термодинамичните бойлери и електрическите конвектори.


Материал на TESY.