Националната художествена академия представя в галерия УниКредит Студио изложба Студентски проекти на Банкноти, създадени през периода 2012-2023 г.

Експозицията е част от учебни задачи по дисциплината "Визуална комуникация" към специалност "Плакат и визуална комуникация". Куратори на изложбата са преподавателите доц. д-р Стоян Дечев и доц. д-р Ненко Атанасов.

Според Костадин Христов, автор на книгата История на българските книжни пари и консултант на изложбата, банкнотите могат да разкажат за науката, изкуството, литературата и много други сфери на човешката дейност. От банкнотите можем да научим и за исторически личности, дали своя принос в развитието на света.

"Банкнотите - това са визитните картички на всяка държава или съюз от държави, които ги емитират. Те са и миниатюрни произведения на изкуството, които държим в портмонетата и джобовете си. Освен това са изключителен източник на информация", обяснява той.

Снимка: УниКредит Булбанк

"Светът възприема парите в целия диапазон - от "Осанна" до "Разпни го". Без значение дали са под формата на метални монети, хартиени банкноти или невеществени банкови сметки. Човешката цивилизация отдавна е осъзнала, че не може да съществува без тях", коментира доц. д-р Ненко Атанасов, куратор на изложбата.

"Щастливи сме да приветстваме изложбата Студентски проекти Банкноти в УниКредит Студио. Изложбата e част от сътрудничеството между пространството за съвременно изкуство и Национална художествена академия в общата им цел да подкрепят и насърчават талантливи млади творци. За нас като банка, е интересно да видим повече за прочита на банкнотите", допълни Виктория Кулина, Бранд мениджър на УниКредит Булбанк.

Снимка: УниКредит Булбанк

"Предвид изключителната сложност на задачата проектите съдържат най-основните технически изисквания, функционални параметри и графични стандарти за съвременната банкнота", обясни доц. д-р СТОЯН Д. ДЕЧЕВ, куратор на изложбата.

Тази година "Плакат и визуална комуникация" чества своята 75-годишнина. Големите имена в българския графичен дизайн, които представят България на родна земя и в чужбина, са нейни възпитаници.

Изложбата Студентски проекти на банкноти може да бъде разгледана в УниКредит Студио - София, пл. "Света Неделя" 7 от 16-и до 31-ви октомври 2023 година.

Още информация можете да получите на сайта на студиото.

Снимка: УниКредит Булбанк


Материалът е предоставен от УниКредит Булбанк.