Българската банка за развитие ще фокусира вниманието си върху проекти, свързани с намаляване на въглеродния отпечатък на индустрията, възобновяемата енергия и иновациите в сферата на зелените технологии. Това стана ясно след участието на нейния екип в юбилейния годишен форум на Euromoney за Централна и Източна Европа, който се проведе във Виена.

"Дългосрочно, независимо дали го осъзнаваме или не, това ще бъде бъдещето на Европа и света в следващите години", заяви по време на форума Стоян Мавродиев, главен изпълнителен директор на банката.

Като основно предизвикателство, той отчита готовността на бизнеса да подготвя проекти именно в сферата на зелените индустрии. "Доколкото в Западна Европа има добри проекти, като производството на батерии за електромобили, инвестиции във възобновяеми източници и чиста енергия, в България сме по-назад в това отношение. Предизвикателството е бизнесът да може да подготви банкируеми проекти, които ние ще имаме готовност да подкрепим", допълни главният изпълнителен директор на ББР.

Стоян Мавродиев беше участник в дискусията по най-актуалната тема - как регионът на Централна и Източна Eвропа ще участва в "Зелената сделка", обявена от Европейската комисия. Фокусът върху иновациите беше сред другите акценти на форума, зададен още при откриването му от вицeпpeзидeнтa нa Eвpoпeйcĸaтa бaнĸa зa възcтaнoвявaнe и paзвитиe Юpгeн Pигтepинĸ.

България има с какво да привлича инвеститорския интерес

На Годишния икономически форум, организиран от сп. Euromoney във Виена, Българската банка за развитие се включи и със специален уъркшоп, посветен на инвестициите в България, под надслов "Invest in Bulgaria - expand In Europe". Той представи инвестиционната среда у нас, приоритетите за развитие на устойчиво финансиране и възможностите за бъдещ растеж и интеграция в региона.

"България има немалко силни страни като стабилния икономически растеж, който отбелязва ежегодно, както и традиционно добри макроикономически показатели. Всяка година сме сред държавите с едни от най-ниските нива на дълг спрямо БВП. Не бива да забравяме също ниските данъци и добрата среда за правене на бизнес", заяви Стоян Мавродиев.

"Форумът на Euromoney е добър начин за привличане на инвеститори, а ние имаме какво да предложим", допълни той.

"Не по-малко важни са стабилността на банковия и финансов сектор, което ние като банкери можем да обясняваме допълнително. Тази сигурност е особено важна за всички инвеститори, защото това е жизнената сила и инфраструктурата, през която те влизат на съответния пазар", смята Мавродиев.

В събитието участваха още висши банкери и финансисти, сред които Кирил Сакскобургготски, Владимир Каролев, Илия Лингорски и София Касидова.

Източник: ББР

"Европа се мести на Изток" - прогнозират финансисти

Според Кирил Сакскобургготски, финансист, базиран в Лондон, България е най-стабилна финансово страна в региона с добър ръст на икономиката. Броят на секторите, в които може да се инвестира, е голям, както заради качеството на работната ръка, така и предвид потенциала за растеж. "Страната може да бъде трамплин за региона. Можеш да ползваш България за седалище на управлението на своята компания, за да покриеш не само местния пазар, но и този в съседните страни и Централна Европа", смята той.

Запитан какви са недостатъците на региона, финансистът обясни, че предизвикателствата са като навсякъде - има разлики в правилата в отделните държави, както по отношение на труда, така и на образованието. "Като цяло възможностите са добри, затова смятам, че инвеститорите мислят повече за нов растеж, за нови пазари и сега България е правилното място", категоричен е той.

Според Кирил Сакскобургготски България е много привлекателна в сферата на финтех бизнеса. "Има условия за създаване на хъбове в различни сектори и смятам, че страната има международна репутация, добра експертиза и възможности за конкуренция в този сектор".

"Европа се мести на Изток, следващата стъпка е Израел и България може да бъде хъб именно в тази сфера. Надявам се, че инвеститорите ще го забележат, а правителството ще подкрепи сектора и ще има увеличение на инвестициите в тази област", допълни той.