От началото на годината природният газ поевтиня с над 30%, което показва, че пазарните сили на търсене и предлагане са достатъчен инструмент за "нормализиране на цената", без да има нужда от държавна намеса. Това е добра новина за онези, които вече ползват или обмислят да изберат синьото гориво като източник на топлина и гореща битова вода на фона на предстоящото поскъпване на електрическата енергия след 1 юли.

Сравнението на цените на енергийните източници през април тази година показва, че природният газ е най-изгодният избор за българските домакинства (0,11 лв./kWh с ДДС. В същото време стана ясно, че от лятото на 2024 г. ЕРП-тата няма да предлагат нощна тарифа, домакинствата ще плащат на една цена цялата потребена енергия. С новите промени в Закона за енергетиката от 1 юли тази година влиза в сила пълна либерализация на пазара на едро на електрическа енергия, трите ЕРП-та трябва да работят на борсов принцип, а държавата не е измислила план да защити поне най-уязвимите домакинства.

Газоразпределителните дружества отчитат, че първите три месеца на 2024 г. показват нормализиране на потреблението, а броят на постъпилите заявления за газификация се увеличава. На този фон се откроява една важна тенденция на пазара на недвижимите имоти - все повече инвеститори държат да осигурят достъп до газ още на ниво проект, защото така се увеличава пазарната стойност на имотите.

Природният газ възвърна позициите си на най-евтината, икономична и екологична енергия за отопление, като броят на домакинствата, които го предпочитат и по този начин пестят от разходи за енергия, продължава да нараства.

Вижте колко можете да спестите, като преминете на природен газ

 

                                                                                            

 
С подкрепата на: Овергаз