От началото на 2023 г. Системата на Кока-Кола в България предприе поредната важна стъпка към визията си за "Свят без отпадъци", въвеждайки поетапно и за първи път в България прикрепени към пластмасовите бутилки капачки за всичките си марки безалкохолни напитки. Именно тази практична и функционална иновация донесе приз на компанията в Националния конкурс за най-добра опаковка "Приз Пак 2023". По традиция, петнадесетото юбилейно издание на конкурса бе организирано от сп. Хранително-вкусова промишленост.

Въвеждането на прикрепените капачки е важен етап от пътя на Системата на Кока-Кола към устойчиви опаковки и иновации. То е част от прилагането на новата Европейска директива за пластмасата за еднократна употреба. Тя ще бъде задължителна от юли 2024 г. и цели намаляване въздействието на определени пластмасови продукти върху околната среда.

"В Кока-Кола ХБК България вярваме, че малките действия стоят в основата на големите промени. И нашата, на пръв поглед, малка прикрепена капачка е доказателство за това. За екипа ни означава много, че днес всички продукти от нашето газирано безалкохолно портфолио в PET опаковки вече са с прикрепени към бутилките капачки. Приехме това предизвикателство преди то да стане задължително за всички производители на напитки в Европейския съюз, защото събирането на бутилката заедно с капачката и рециклирането на цялата опаковка допринася за намаляването на отпадъците в природата и е поредната значима стъпка към общото ни по-добро и чисто бъдеще", сподели по повод отличието Ива Михова-Митровска, мениджър "Регулаторни въпроси и публични комуникации" в Кока-Кола ХБК България. "Въвеждането на депозитна система и кръговия модел "от бутилка в бутилка" по отношение на използваните опаковки е следващата важна крачка, която вярваме, че трябва да бъде направена в България", допълни тя.

Снимка: Кока-Кола ХБК България

Кока-Кола ХБК България се ангажира да създаде промяна, като стимулира създаването на кръгова икономика за опаковките, с действия през целия им жизнен цикъл - от дизайна до събирането. В България 100% от опаковките на компанията вече са рециклируеми, а прикрепените към бутилките капачки са поредната иновация, която има за цел да стимулира допълнително събирането и рециклирането в страната. По-рано Кока-Кола ХБК България обяви, че в рамките на 2023 г. ще пусне на българския пазар около 275 млн. бутилки с прикрепени капачки от всичките си марки безалкохолни напитки, за да улесни събирането и рециклирането на целите опаковки. В същото време, благодарение на олекотяването на опаковките на продуктите си, през 2022 г. компанията е спестила 634 тона пластмаса, намалявайки теглото им при производството, което се равнява на спестени над 31 млн. бутилки Coca‑Cola 0.500 мл.

В петнадесетото юбилейно издание на наградите "Приз Пак 2023" участие взеха десетки компании производители и вносители на храни и напитки, опаковъчни материали и опаковки. Церемонията по награждаване се проведе в рамките на Международните Хранителни изложения в Интер Експо Център, като признания получиха компаниите, отличили се и популяризирали успешно през изминалата година иновативни опаковки за храни и напитки, нови опаковъчни материали и технологии, както и тези, въвели иновативен дизайн и етикетиране за своите продукти.

Съдържание на: Кока-Кола ХБК България