Едва ли има човек днес, който не знае какво е кредитна карта. За много от нас тя е незаменим помощник в ежедневните покупки, за други е средство да реализират мечтано пътуване или малък ремонт, а за трети е просто още една пластика във физическия или дигитален портфейл, която не ползват активно.

Хората, които активно използват кредитната си карта, го правят все по-често и разчитат на възможността да разполагат с допълнителни средства по всяко време. Ръстът на потреблението след Ковид 19, удобствата от предимствата и високотехнологичните подобрения на кредитните карти, специалните програми и предложения на банките, свързани с тях, са сред основните фактори за нарастване на плащанията с кредитни карти.

Друго предимство на кредитните карти е възможността да ползвате до 45-дневен безлихвен гратисен период за вашите покупки. Ако желаете да оптимизирате месечния си бюджет, като погасявате на минимални месечни вноски, то ще дължите лихва единствено върху използваната част от отпуснатия ви кредитен лимит.

Конкурентно предимство на кредитните карти от Банка ДСК е бонусът money-back, с който ще получите 1% обратно по картата си, общо до 200 лв., в края на всяка календарна година за направените покупки при търговци. Кредитната карта Galaxy на Банка ДСК, например, е най-добрият избор за вас, ако ви харесва да трупате бонус, с който да се зарадвате преди Коледа.

Ако сте любител на пътуванията, то кредитната карта DSK-Wizz Air на Банка ДСК вероятно ще бъде най-подходяща за вас. По кредитна карта DSK Wizz Air се прилага специално създадена бонус програма, с която трупате точки, докато пазарувате, а после ползвате натрупаните точки за покупка на самолетни билети, стоки и услуги на www.wizzair.com.

Нека поговорим малко в цифри.

Допитахме се до най-големия картов издател в страната, а именно Банка ДСК. Данните сочат, че броят разплащания с кредитни карти на Банка ДСК през 2022 г. е нараснал с над 50% на годишна база.

Подобни са данните и за обема на трансакциите. Освен по-често, клиентите на банката плащат при търговци и покупки за все по-голяма стойност. Общият размер на разплащанията при търговци се повишава с над 60% за 2022 г. спрямо 2021 г.

Подобен е трендът и за една от най-предпочитаните от картодържателите услуги на Банка ДСК - вноска на средства по кредитна карта през банкомат. Опцията е удобна, интуитивна и спестява чакане в офис, така че отчетеният ръст не е изненада.

От Банка ДСК посочват, че все още има и клиенти, които просто предпочитат да разполагат със средства в брой. Това е причина да се отчита увеличение и на трансакциите за теглене на суми от АТМ. Общоизвестен факт е, че Банка ДСК разполага с най-голямата мрежа от банкомати в страната, на разположение на клиентите дори в най-малките населени места. Експертите от Банка ДСК все пак съветват да се избягва теглене на суми от банкомат с кредитна карта, тъй като таксите са по-високи отколкото при използване на дебитна карта.

А къде най-често пазаруват потребителите с кредитна карта?

Според данните, посочени от Банка ДСК, най-често нейните клиенти използват кредитни си карти за пазаруване в супермаркети и хранителни магазини, за заплащане на куриерски услуги и престой в хотели, където също ръстът е значителен в рамките на една година.

Друга интересна и нова тенденция, която посочват от Банка ДСК, е значителното нарастване на пазаруването с кредитна карта от малки семейни магазини за дрехи през изминалата година.

А освен това, от финансовата институция споделят, че клиентите, които ползват кредитни карти, са хора в активна възраст, с постоянни доходи, професионална реализация и с очаквания за модерно обслужване и иновативни продукти и услуги, които да подобряват клиентското им изживяване. Затова все повече банки инвестират в дигитализация на своите процеси и услуги. Банка ДСК например осигурява възможност на своите клиенти лесно и удобно да извършват банкови операции с модерно мобилно приложение (DSK Smart), а освен това могат да добавят своята банкова карта в мобилните портфейли за Android или IOS, с цел по-лесно и удобно плащане с мобилен телефон.

В заключение нека кажем, че кредитните карти са най-удобният начин да разполагате с допълнителни пари, когато ви потрябват. А най-бързият начин да заявите кредитна карта от Банка ДСК е онлайн, като посетите сайта на банката или директно чрез мобилното банкиране DSK Smart. Лесно е!

 

* съдържание на Банка ДСК