Кредитната карта е инструмент, който предоставя много възможности за гъвкаво управление на бюджета и планиране на плащанията. Използвана разумно, тя дава повече свобода и удобство, а при пътуване в чужбина често ни измъква от непредвидени ситуации.

Мнозина имат притеснения за личния си бюджет, имайки предвид, че използването на кредитна карта може да се окаже твърде голямо изкушение. Как да елиминираме тези рискове и да извлечем най-добрите ползи от нашата кредитна карта - ето какви са съветите на банковите експерти:

  1. Информирайте се за условията.

Кредитната карта ни позволява да правим покупки при различни търговци в България и чужбина, както във физическите магазини, така и онлайн. Изразходената сума се натрупва и се изплаща от картодържателя на вноски, като минималната сума за плащане всеки месец обикновено е процент от кредитния лимит. Клиентът решава дали да се придържа към размера на минималната вноска, за да разпредели по-плавно своите разходи във времето, или ще направи пълно или частично погасяване с цел да намали евентуалните лихви по усвоените суми.

Когато кандидатстваме за кредитна карта, е важно да се запознаем с условията по продукта: кредитен лимит, цикъл на изплащане, разходи, допълнителни предимства и отстъпки, възможности за безлихвени покупки и пр. Обърнете внимание какъв е гратисният период за използване на средства от картата без лихва, което е чудесна възможност да планирате покупки без оскъпяване.

Важно е да се разгледат също разходите по инструмента: Лихвата, годишните такси за поддръжка, таксите за просрочване и др. Ако използвате кредитната си карта предимно в чужбина, попитайте за условията при плащане на ПОС и онлайн извън страната. Тази информация ще помогне много по-ефективно да управлявате плащанията и вноските и да изберете вариант, който отговаря на вашата динамика.

  1. Обмислете кредитния лимит.

Според вашите нужди определете и лимита, за който искате да кандидатствате. Ако ще ползвате вашата кредитна карта предимно за резервации на билети и почивки или при плащания в чужбина, когато искате да имате по-висока сигурност, ще бъде по-добре да разполагате с по-висок отпуснат лимит. Ако това е вашият "спасителен пояс", когато изникне непредвидена модна покупка или когато в края на месеца бюджетът е на червено, по-разумно звучи да сложите ограничения пред самите себе си и да искате по-скромен лимит. Разнообразните предложения в портфолиото на УниКредит Булбанк, например, дават възможности за кредитен лимит от 500 до 100 000 лева, като банката определя максимално допустимия кредитен лимит на база вашите доходи, кредитна история и пр.

  1. Използвайте ефективно гратисния период с нулеви лихви.

Кредитните карти обикновено имат определен гратисен период с нулева лихва. Това на практика означава да вземете назаем без лихви и такси, с изключение на годишната такса за обслужване на картата. При кредитните карти на УниКредит Булбанк, например, стандартно този гратисен период е 45 дни за плащания, направени в търговски обект на ПОС терминал или интернет в България или чужбина.

В допълнение на тази възможност, УниКредит Булбанк предлага и UniCredit Shopping Card. Това е кредитна карта, с която може да разсрочвате покупки на стойност над 50 лв. на удобни вноски с изплащане до 36 месеца. Когато разсрочването е на 3 вноски и се прави на ПОС терминал на УниКредит или в мобилното приложение, разсрочването е без такса. Още един плюс е изцяло дистанционното заявяване на картата и напълно безплатното ѝ получаване на посочен адрес в България.

  1. Избягвайте теглене в брой.

Тегленето на пари на банкомат от кредитна карта обикновено е съпътствано с доста високи такси, а лихвата започва да тече веднага без гратисен период.

  1. Следете своите плащания и изчиствайте задълженията си навреме.

Когато извършваме голяма част от ежедневните си плащания с карта - било то дебитна или кредитна - често губим представа за общия размер на похарченото. Винаги имайте предвид размера на вноските, които след това ще имате задължение да изплащате всеки месец. Съобразявайте техния размер да е такъв, който ще можете да обслужвате без притеснение.

През мобилното банкиране може да следите лесно и бързо трансакциите си и да имате поглед над разходите по вашата кредитна карта. В приложението може да следите също информация за сроковете за погасителни вноски, начислените лихви и пр. Редовното преглеждане на извлеченията по кредитната карта също ще ви помогне да държите нещата под контрол.

Следете за падежа на погасителните вноски по използвания кредитен лимит и винаги ги плащайте навреме. Навременното и редовно плащане на вноските помага за изграждането на добра кредитна история - нещо, което ще ви бъде от полза при бъдещо кандидатстване за кредит.

  1. Проверете предварително покритието в чужбина.

Кредитната карта е особено полезна, а понякога и просто задължителна, при пътуване в чужбина. Тя често се приема като основно разплащателно средство в хотели, летища и пр., но също така е и задължително условие за гаранция при наем на автомобил, резервация на нощувки и др. Предварително проучете дали вашата кредитна карта може да се ползва на територията на съответната дестинация. УниКредит Булбанк предлага разнообразие от кредитни карти, с които предоставя на своите клиенти всеобхватно покритие на различни географски територии.

  1. Защитете информацията си.

Кредитните карти имат редица допълнителни защити по отношение на плащанията и затова често са предпочитан инструмент при онлайн покупки. Вие самите също е полезно да бъдете информирани и внимателни в своите плащания през интернет, като използвате утвърдени сайтове и търговци и избягвате връзка през публичен интернет.

Не забравяйте и за възможността за дигитализация на кредитната карта. Ако добавите картата в своя мобилен портфейл, ще можете да извършвате безконтактни плащания с телефона си. Това носи както удобство, така и допълнителна защита.

  1. Възползвайте се от отстъпки.

Много карти предоставят специални клубни отстъпки за продукти и услуги на партньорски компании, дават допълнителни бонуси при пътуване в чужбина, безплатна застраховка, удължена гаранция на покупки и др. - включително през партньорските програми на картовите организации. Осведомете се от вашата банка за тези опции.

Водещите банки се насочват и все повече към дигитализация на услугите, включително при сключване на договор. Разгледайте възможностите в сайта на банката за преференциални условия при дигитално подписване. Така например, при заявяване на UniCredit Shopping Card до адрес и дигитално подписване на документите към нея няма да имате такса за първата година.


 Материалът е реализиран с подкрепата на УниКредит Булбанк