Рециклирането вече е голяма и важна част от нашето ежедневие. Както знаем този процес допринася за намаляване на количествата отпадъци и замърсяване на околната среда. Точно заради това, системата на Кока-Кола в България предприе още една голяма стъпка напред към визията си за "Свят без отпадъци", чрез поредното си нововъведение. Вече капачките на минерната вода са прикрепени към бутилката. По този начин Системата на Кока-Кола има за цел да гарантира, че повече капачки от бутилки ще се изхвърлят и рециклират заедно с пластмасовите бутилки.

С това свое нововъведение от компанията се надяват да стимулират потребителите да събират разделно и да избегнат попадането на опаковки в природата. Новите капачки на минерална вода "Банкя" имат за цел значително да улеснят рециклирането на цялата опаковка. Процесът е изключително лесен - напитката се отваря, а капачката остава прикрепена, потребителят се освежава и наслаждава на напитката си, затваря бутилката и я рециклира заедно с капачката в най-близкия контейнер за разделно изхвърляне.

Системата за отваряне на минерална вода "Банкя" е същата като при стандартна пластмасова бутилка, иновацията се състои в това, че пръстенът на бутилката държа капачката идеално прикрепена с помощта на езиче. Капачката остава прикрепена чрез защитния пръстен на бутилката, а езичето осигурява идеално отворено положение. Освен новия и удобен дизайн на капачките, минерална вода "Банкя" вече може да бъде открита и с нов етикет с напомнящо послание насочено към потребителите "Рециклирай без да отделяш капачката". Нововъведението е част и от продължаващия преход на Кока-Кола в цяла Европа към изпълнение на разпоредбите в Директивата на ЕС относно намаляване на въздействието на определени пластмасови продукти върху околната среда. Тази иновация е част и от стремежа на Кока-Кола към устойчиви опаковки и глобалния ангажимент на компанията до 2030 г. да събира и рециклира по една бутилка или кен за всяка продадена бутилка или кен. Друга основна цел на Системата на Кока-Кола е да постигне по-успешен и бърз напредък по отношение премахването на отпадъците от опаковки.

Снимка: Банкя

В подготовката и разработката на тази иновация са вложени стотици часове работа и усилия от страна на компанията, които включват редица научноизследователски и развойни дейности, сътрудничество с доставчици и разбира се, потребителски тестове. Новите прикрепени капачки са тествани в лабораторията за изследване и развитие на опаковките на Кока-Кола в Брюксел, за да се потвърди, че те не само осигуряват значително по-голям комфорт на потребителите и предлагат практически, хигиенни и функционални предимства, но и затова, че отговарят на изискванията на регламента както на най-високите технически стандарти, така и на стандартите за безопасност. Дизайнът на капачката е проектиран така, че да направи по-интуитивно рециклирането на цялата опаковка заедно с прикрепената капачка. Обширните потребителски проучвания и тестове, проведени в цяла Европа, са помогнали на Системата на Кока-Кола да определи и разработи предпочитано потребителско решение.

Снимка: Банкя

Това не е първото иновативно решение на Системата на Кока-Кола, в подкрепа на основната визия на компанията за "Свят без отпадъци", със сигурност няма да е и последното. Кока-Кола обяви, че поема един допълнителен и нов амбициозен ангажимент, а именно да увеличи значително използването на опаковки за многократна употреба. Според компанията, увеличаването на използваните опаковки за многократна употреба ще осигури добавена стойност за потребителите. Чрез увеличаване на използването на опаковки за многократна употреба, компанията има за цел допълнително да насърчи и кръговата икономика, тъй като опаковките за многократно пълнене имат високи нива на събиране и с нисък въглероден отпечатък, тъй като събирането е вградено в модела за доставка на напитки.


Материалът е предоставен от "Банкя".