Малцина са хората преследващи кариера в света на бизнеса, които не са се замисляли за образователната степен Master of Business Administration (МBA), отдавна считана за стъпало към корпоративния успех. Голямото разнообразие от MBA програми води към логичния въпрос - как да направим правилния избор? За щастие, всяка пролет и есен у нас се провеждат единствените за страната специализирани събития за бизнес образование. Предстоящото на 26 ноември изложение Access MBA ви дава възможност да се срещнете с представители на някои от най-добрите бизнес училища в цял свят и да откриете програма най-подходяща за вас.

Защо да изберем MBA

MBA степента предоставя подходящи условия да усъвършенствате бизнес познанията и уменията си. Ако искате да развиете собствен бизнес или да смените текущата си позиция, бизнес образованието е една добра възможност да поставите основите на успех както в корпоративна, така и в предприемаческа среда. Освен това, MBA програмите са известни с това, че помагат на професионалистите да изградят завидна мрежа от контакти, която играе все по-решаваща роля в намирането на добри възможности за кариерен растеж.

"Предимството на МВА е, че дава цялостен стратегически поглед върху управлението и развитието на един бизнес. Същевременно, по време на обучението се срещаш и работиш пряко с хора от различни националности, индустрии и роли в организациите си. Този цялостен подход обогатява и трансформира коренно разбирането ни за бизнес и бизнес подходи." споделя Красимира Антонова, която последните 12 години пряко ръководи развитието на специализираните събития за бизнес образование Access MBA.

Хората избрали на MBA степента рядко са разочаровани. Според едно тазгодишно проучване на GMAC - организацията, която организира тестовете GMAT, задължителни за немалко от престижните бизнес програми, 90 процента от завършилите следдипломно обучение по мениджмънт са доволни от решението си. Повече от 85 процента смятат, че инвестицията им се е отплатила. В същото време, около две-трети съобщават, че след завършване са изкачили поне едно мениджърско ниво.

Кой може да кандидатства?

Изискване към кандидатите, които се интересуват от MBA, е да имат няколко години пълноценен професионален опит - обикновено около 4 и 6. Това е така, защото освен чрез преподавателите, студентите учат и от един друг. Именно по тази причина бизнес училищата се стремят да привличат професионалисти с разностранен опит в програмите си.

"Колкото по-разнообразна е програмата от гледна точка на националности, култури и бизнес опит, толкова по-обогатяваща би била тя. В такава програма човек учи не само от преподавателите си, а и от опита на колегите си, който в някои случаи може да бъде напълно противоположен на неговия личен опит.", Григор Николов, управител на "ГфК България", който в момента се обучава в SKEMA GEMBA и е намерил своята програма на изложението Access MBA.

Ползата от лични срещи с представители на бизнес училища

Възможността за лична среща с представители на някои от най-престижните университети от цял свят е безценна. Информацията налична в сайтовете е полезна, но далеч недостатъчна, за да се осведомите за всичко, което ви интересува. Срещите с бизнес училищата, които най-точно отговарят на вашият опит и предпочитания, могат да ви дадат най-ясна идея как вие бихте се вписали в учебното заведение и обратното - как те могат да подпомогнат вашите конкретни цели.

Изборът на MBA програма поражда множество въпроси. По време на една такава лична среща можете да попитате за всичко, което ви интересува. От най-новото относно спецификата на програмата или промените, които може да са настъпили последните години, до опции за финансиране, стипендии, стажове, крайни срокове за кандидатстване, възможности за кариера и съвети относно вашата кандидатура. Всичко това може да улесни процесът по кандидатстване и да ви подскаже каква би била атмосферата в университета, как протича комуникацията и какво да очаквате.

Как да финансираме образованието си?

Финансирането на висшето образование, особено в чужбина, e важен въпрос, но, за съжаление, не винаги е лесна задача. Някои кандидати планират висшето си образование от рано и могат да разчитат на спестявания, но те рядко са достатъчни за покриването на всички разходи.

Теглене на студентски заем е друга опция, която много MBA кандидати избират. Но може би една от най-предпочитаните възможности за финансиране остават стипендиите. Много международни университети предлагат повече от един вид стипендии и изложението за международно бизнес образование на Access MBA е идеалната възможност за получаване на нужната информация от всяко едно учебно заведение. Присъстващите ще могат да се възползват и от семинар за начини на финансиране, където експерти ще споделят всички възможни опции.

Бившите възпитаници знаят най-добре

Разговорът с училищни представители, директори по приема или съветници е чудесен начин за вникване в програмите и изискванията на университета, но ако искате да научите повече за училищната култура, живота в кампуса и кариерното развитие разговорите с възпитаници на учебното заведение са от голяма полза. Срещите с тях дават надеждна информация и позволяват да видите бизнес училището през призмата на студентите.

Ползите от контактите, които предоставят тези срещи също не са за подценяване. Създаването на тези връзки на ранен етап може да помогне в дългосрочен план. Развиването на мрежа от контакти е важно за всеки студент, тъй като може да доведе до трайни връзки и дори приятелства след дипломиране.

Правилният избор е всичко

В момента има богат избор от програми и учебни формати и всеки може да намери програма, която отговаря на техните лични предпочитания, очаквания и кариерни цели. Но вземането на решение в море от възможности не е лесно и трябва да знаете кои са важните неща, които да имате предвид преди да направите своя избор. Правилната информация е ключова за това, а личните срещи с университетите са идеалното място да я получите. Запознайте се с представителите на университета и поговорете с хората завършили MBA. Изберете програма, която може да ви даде повече от диплома.

Научете повече за MBA степента безплатно на Access MBA изложението на 26 ноември в хотел Интерконтинентал София.

 

* съдържание на Access MBA