Мръсният въздух е проблем, с който се сблъскваме всяка година и особено през зимата. Той е резултат от много дейности, като използването на въглища и дърва за отопление и шофирането на стари автомобили, отделящи вредни емисии. Но ако искаме да променим и подобрим околната среда, проблемът е решим.

Започвайки промяната от нашите собствени действия и навици, можем да намалим емисиите, за чието създаване отговаряме, и да помогнем на други хора да последват примера ни. Много от нас имат идеи за подобряването на качеството на въздуха и само чакат да настъпи подходящия момент, да се намери правилното място или хората, с които да бъдат споделени.

На 25-ти февруари бъде предоставена подобна възможност чрез хакатона "Подобряване на качеството на въздуха в България". Той се организира от Clean Air Fund в партньорство със "Зелена София", VMware, MOVE.BG и "За Земята".

Участие в събитието могат да вземат хора от цялата страна и да работят със съмишленици, които искат да подобрят качеството на въздуха. Решенията, предложени по време на събитието трябва да бъдат насочени така, че да помогнат на общините и компаниите в България да работят заедно за намаляване на замърсяването на въздуха.

Екипите могат да базират своите предложения и на добри европейски практики, адаптирани към условията в страната ни. Подобен пример е въвеждането на нискоемисионна зона (НЕЗ) в центъра на София, която ще стане факт през юни 2022. Нейната цел е да бъдат забранени старите автомобили, които произвеждат вредни емисии още със запалването на студения двигател през зимата. НЕЗ е въведена в много европейски градове - големи и малки, като резултати са отчетени незабавно.

Програмата на хакатона ще бъде разделена в три основни части. Началото ще бъде дадено в 11:00 ч. на 25-ти февруари, а краят в 20:00 ч. В рамките на четири часа от събитието отборите ще подготвят своите идеи. Те ще разполагат и с 10 минути, за да представят своето решение пред журито, което ще избере и обяви 3-те печеливши отбора. Повече за събитието можете да намерите тук.

Отборите, класирани на първите три места ще спечелят специални награди, които ще им помогнат да водят живот с по-малко емисии. Всеки един от членовете на отбора, класиран на първо място, ще спечели електрически скутер. Отборът, класиран на второ място, ще получи ваучери за аудио книги, а спечелилият третото място отбор, ще получи ваучери за наемане на електрически скутери, които могат да бъдат използвани в 6 български града.

Хакатонът е вдъхновен от последното проучване, проведено по поръчка на Clean Air Fund. Резултатите от него ще бъдат представени от 11:00 до 12:00 ч. точно преди началото на хакатона Отборите ще могат да използват представените данни като отправна точка за своите решения и да развиват идеите си на база на проучването. То се фокусира върху начина, по който замърсеният въздух влияе върху кариерните решения на висококвалифицираните служители в София, и икономическите последици за града от него. Въпреки че проучването покрива определена група, мръсният въздух се отразява на жителите на населените места из цялата страна.

Ако имате идеи, които искате да споделите, за да подобрите въздуха в България, регистрирайте се за участие в хакатона до 22-ри февруари на следния линк.


Материалът е предоставен от Clean Air Fund.