Как една млада жена избира нелек път в сърцето на енергийната индустрия? Със силата на личния пример, разбира сe, даден й от най-близките будители - родителите.

Валентина Бояджиева от ученичка предпочита точните науки, затова и когато идва време да избере професия, кандидатства само в технически университети. Приемат я навсякъде, но избира "Топло- и Ядрена енергетика" в Техническия университет в София. "В процеса на обучение, от 100 души, в края на четвъртата година остават само 10. Трудно ми беше, но предпочетох тази специалност - познавах вече работата на енергетика и имах цел", обяснява Валентина. Това Валя дължи на родителите си, които 35 години са работили в електроцентрала - ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3". Баща й е бил инженер, а майка й е работила във Въглищно стопанство; и двамата пренасят енергията на своя работен ден и у дома. Валентина споделя, че е било съвсем логично да последва примера на родителите си при избора на професия. Започва работа като пробовземач, следи за калорийните стойности на въглищата, които централата превръща в електроенергия.

Валя вярва, че жените имат своето място в този бранш. Упоритият труд в университета и на работа й дават възможност да докаже, че е права: от съвсем скоро Валентина заема нова длъжност - "Технически сътрудник на експлоатация". Тя ще премине и шестмесечно обучение, което надгражда наученото като магистър по "Топлоенергетика" - една програма на ТУ-София, която с помощта на "КонтурГлобал" и останалите централи от комплекса "Марица Изток 3" и общината бе пренесена и в Стара Загора, достъпна за младите специалисти от региона. Валя е въодушевена: "Позицията, освен стъпка напред, е и сериозна отговорност, защото Експлоатацията не само е най-големият отдел на електроцентралата, но е и пряко ангажиран с обезпечаване на производствения процес". А този процес е основен за ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3", която само за първите 9 месеца на тази година е осигурила 13% от общо генерираната в страната електроенергия - светлина и топлина за над 1 100 000 български домакинства. Валентина е оптимист за енергетиката на България и е удовлетворена от възможността да се завърне в родния си град и да работи по специалността си близо до семейството и родителите си.

За да предадат енергията на този труд нататък, да пробудят интереса и подкрепят стремежите на следващото поколение, вече 9 години различни специалисти от екипа на ТЕЦ-а като Валя се включват и в "Гордея се с труда на моите родители" - дългосрочна национална програма на Българската мрежа на Глобалния Договор на ООН (БМГД), която традиционно се провежда на 1 ноември, Денят на народните будители.

"Гордея се с труда на моите родители“ през 2019 г.

Основната цел на проекта е да покаже на децата, че трудът е потребност и ценност, че всеки човек е необходим и полезен за обществото, независимо каква професия упражнява. Невена Димитрова, специалист Комуникации в ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3", е сърцето на проекта от самото му начало: "Програмата създава съпричастност с ценностите на труда и напредването в живота благодарение на лични качества, способности и знания. Целим и да помогнем на по-големите деца да се ориентират в избора си на образование и професия."

"Гордея се с труда на моите родители" се реализира за първи път през 2013 г. по инициатива на компаниите-членки на БМГД "КонтурГлобал Марица Изток 3", "ТехноЛогика" и "Овергаз" и във времето привлича значителен брой участници. За тези години над 400 деца на служители на "КонтурГлобал" са посетили работното място на родителите си и са се докоснали до работата на инженери, счетоводители, химици-лаборанти, оператори на енергоблок, специалисти по безопасност на труда или екология... Много от децата се завръщат - пораснали, с нов поглед и въпроси - всяка година, за да се докоснат до енергийното ежедневие на мама и татко.

Поради усложнената епидемична обстановка, вече втора есен централата няма да ги посрещне на място, но ще им изпрати от своята енергия - специални подаръци и покана за участие в онлайн инициативата, както и в "Базара на професиите" - знаковото отворено събитие в края на ноември, с което приключва ежегодното издание на програмата.

А Валя и целият екип на "КонтурГлобал Марица Изток 3" се надяват да са запалили искра и у други деца да последват стъпките на родителите си във вълшебния свят на енергетиката.


Материалът е предоставен от "КонтурГлобал Марица Изок 3".