Попадаш на супер изгодна оферта за желана и необходима покупка, но точно този месец не беше предвидил подобен разход. Как ще подходиш?

  А. С разочарование се оттегляш, знаейки че винаги ще съжаляваш за изпуснатата добра възможност. Все пак здравето на бюджета е на първо място.

  Б. Грабваш кредитната карта. Знаеш, че там лихвите са големи, средно между 16 и 20%, но не виждаш друг вариант.

  В. Сещаш се за онази реклама за овърдрафт. Одобрението е по-бавно и май искат обезпечение, следващия път трябва да помислиш за това по-рано. Лихвите също не са малки, средно 10-12%.

  Г. Ползваш своя шопинг лимит - с 0 такси и 0 лихви.

Какво представлява шопинг лимитът?

Услугата е достъпна за клиентите на tbi bank с карта VISA neon. neon е банкова карта от ново поколение, която предоставя на потребителите безплатно ежедневно банкиране - с нулеви такси за парични преводи в България и чужбина, без такси за поддръжка, без допълнителни разходи за плащане на битови сметки и с няколко безплатни тегления на банкомат всеки месец.

Шопинг лимитът е допълнителна услуга за клиентите на tbi, разработена като алтернатива на кредитните карти, бързите потребителски кредити или овърдрафт услугите. С тази разлика, че шопинг лимитът може да е без такси или с много малки такива - клиентът сам избира как да раздели плащанията си и всичко е много прозрачно.

През мобилното приложение на tbi bank потребителите лесно и за секунди могат да получат одобрение за персонален шопинг лимит за плащания онлайн или чрез ПОС терминал. В рамките на този лимит клиентът може да заяви възстановяване по сметката си на платена за покупка сума и да разсрочи нейното изплащане безлихвено на три равни месечни вноски. Има опции също за шест и дванайсет месеца, които са с много малка такса. Услугата е достъпна за плащания над 40 лв., като възстановяването на сумата по картата се случва веднага.

Как на практика работи разделянето на плащания?

Докато търсиш нови обувки за сезона, попадаш на страхотна промоция за мечтаната екскурзия до Флоренция. Не беше планирал тези два разхода да се случат едновременно - но пък намалението е само сега, следващия месец цената ще е по-неизгодна, а и местата вероятно ще са свършили.

На помощ идва шопинг лимитът. Плащаш онлайн с neon капарото за екскурзията, като след това в мобилното приложение на tbi активираш възстановяване на сумата. За секунди изхарченото се връща обратно като разполагаема наличност по сметката ти, така че спокойно да си купиш и необходимите обувки. А сумата за екскурзията може да изплатиш към банката на три равни месечни вноски без такса - удобно за планиране и адаптирано към възможностите на семейния бюджет.

Източник: tbi bank

За какво може да се ползва шопинг лимитът?

Всяко плащане с карта neon (онлайн или през ПОС терминал) може да бъде разделено на вноски в рамките на шопинг лимита. Това може да e покупка на хранителни стоки, на дрехи, плащане на нощувка или самолетен билет, на месечната карта за фитнес, на спа процедура или вноска по застраховка. Единственото ограничение са обектите и услугите, свързани с хазарт и залагания.

Възстановяването на средства в рамките на шопинг лимита е възможно за сума на покупка над 40 лв. А ако плащането е за доста по-голяма сума, може да го разделиш дори за 6 или 12 месеца срещу малка такса. Няма ограничения в броя на отделните трансакции, които желаеш да разделиш, стига общата им сума да е в рамките на одобрения шопинг лимит.

Към момента услугата за разделяне на плащания е достъпна с лични пари на клиентите, което до известна степен има ролята на дисциплиниращ фактор по отношение на планирането на личния бюджет. В отговор на търсенето на пазара tbi планира в бъдеще да разшири обхвата с възможност за ползване на финансиране от банката. Това на практика ще доближи услугата до характеристиките на познатите решения за индивидуални клиенти като кредитна карта, бърз потребителски кредит или овърдрафт. С една голяма разлика - услугата на VISA neon ще продължи да предоставя не просто ниски, а дори нулеви лихви и нулеви такси.


Материалът е изготвен в партньорство с tbi bank.