Наричаме парите "средства" понеже чрез тях задоволяваме нуждите си и постигаме целите си. Колко често ви се е налагало да търсите допълнителни пари за нещо? Понякога средствата не ни стигат, за да си закупим жилище или хубав автомобил, а друг път, за да покрием базовите си нужди като храна, ток и вода. За каквото и да ни трябват пари сме свикнали да искаме на заем. Понякога искаме от близки и познати, а друг път теглим кредит от финансова институция. Днес ще говорим за един доста известен финансов продукт наречен бърз кредит.

Небанковите финансови институции предлагат бързи кредити. Те са известни с това, че се отпускат сравнително бързо и лесно. За да се възползвате от такъв заем не е нужно да предоставяте купища документи и да чакате часове в банката. Нужно е само да сте български гражданин, да сте пълнолетен и да имате валидна лична карта. Друго предимство на небанковите кредитори е, че доста от тях вече имат и изцяло онлайн процес.

Онлайн кредит - това ли е бъдещето?

Онлайн заемите станаха толкова популярни, защото през последните години свикнахме да правим всичко в интернет. След пандемията още повече процеси станаха дигитални. Когато работното ви време съвпада с това на финансовите институции е трудно да отидете до там. Има и хора, които няма как да оставят децата на някой, за да отидат до офис на финансова компания. Други пък все още се опитват да избягват контакта с останалите. Затова не е изненада, че голяма част от потребителите търсят онлайн кредити. Можете да заявите този вид заем бързо и удобно. Нужно е да имате мобилно устройство с камера, за да бъдете идентифицирани от фирмата кредитор.

Когато искате да вземете бърз кредит, който да ви е изгоден е нужно да проучите всичко предварително. Различните кредитни компании имат различни изисквания и условия. Също така предлагат различни по-големина суми. За това вижте коя компания ще съвпадне с вашите нужди.

Ако компанията ви предложи по-голяма сума от тази, от която имате нужда, по-добре не приемайте. Допълнителните пари се харчат лесно, но се връщат трудно. След като получите договора си, както и всички придружаващи документи, прочетете го внимателно и тогава го подпишете. Ще дойде и време да погасявате задължението си. Съветваме ви да погасявате вноските си навреме. Просрочията ще доведат до допълнителни начисления, а също така и до влошена кредитна история. Лошото досие в ЦКР ви пречи да се сдобиете с изгодни заеми в бъдеще. Има небанкови компании в България, които предлагат бързи кредити с лошо ЦКР, но трябва да знаете, че може да получите по-неизгодни условия по този вид заем. Също така има шанс да ви се изиска солидарен длъжник или друг тип гаранция. Обсъдете добре погасителния план с кредитора си, за да намалите шанса за допускане на забави.

Използвайте парите разумно

Използвайте отпуснатата сума разумно. Повечето потребители вземат заеми, за да решат спешен проблем, да закупят нова черна или бяла техника, да направят ремонт на жилището или автомобила си. Осъществете първоначалната цел на заема. Съветваме ви да не харчите за импулсивни и ненужни покупки. Да дадете парите за хазарт също не е добра идея. Похарчете сумата според нейното предназначение и при възможност погасете предсрочно.

Какво да правим при отказ?

Ако не бъдете одобрени за конкретната сума не се отчайвайте. Можете да потърсите компания с различна кредитна политика, която да ви кредитира. Проучете различните възможности и търсете информация, за да направите правилен избор.

Кога е най-доброто време за бърз кредит?

Вземайте бързи заеми, когато имате нужда от тях. В случай, че целта на кредита не е нещо спешно е добре да отделите време в проучване. Съветваме ви да разгледате небанковите компании, техните условия и изисквания. Поинтересувайте се и от мненията на другите потребители за тези компании. Също така четете новини и взимайте решения според икономическата обстановка, ако това е възможно.

Когато ви одобрят за желания заем трябва да подпишете документите си. Независимо дали това се случва онлайн или в офис на кредитора е нужно да се запознаете с договора за кредит. Не вземайте прибързани решения и задавайте въпроси на своя кредитор.

Не вземайте пари на заем от лихвари

Дори да сте в трудна ситуация е важно е да не вземате заеми от лихвари, неоторизирани компании или непознати частни лица. Тези заеми могат да бъдат скъпи и да ви създадат куп проблеми. Пазете се от измами в интернет и не превеждайте предварителни такси и комисионни на кредитните компании. Не давайте личните си данни на непознати лица в интернет и извън него. Случаите в които даден човек е опитал да изтегли заем от чуждо име са факт. По тази причина пазете личните си документи, както и финансовите си дела. Бъдете внимателни с кого споделяте информация за приходите си, защото има шанс някой от вашите познати да не е с добри намерения. При наличие на съмнение за измама се свържете с КЗП или полицията.

 

* съдържание на ПРОФИ КРЕДИТ