Българска асоциация на ПР агенциите (БАПРА) отличи с първо място A1 България в категорията "Кампания, реализирана от вътрешен ПР отдел" за кампанията си по ребрандиране. То бе осъществено с мащабна комуникационна кампания, която спомогна за по-добрата разпознаваемост на компанията на пазара.

"Благодаря на БАПРА за това признание! Вярвам, че с ребрандирането постигнахме много повече от това, което си бяхме поставили за цел. Радваме се на изключително разпознаваем бранд, повишено потребителско доверие и ръст в продажбите, и всичко това успяхме да постигнем за по-малко от година. Благодаря на колегите от екипа за труда, който положиха. Работата за нас не приключва с тази награда. Ребрандингът е продължителен процес и се надявам след време да можем да се похвалим с още по-добри резултати.", сподели Илияна Захариева, директор "Корпоративни комуникации" в А1 България.

Подготовката за ребрандирането започна през 2017 г. с планирането и разработването на инициативи, които имаха за цел да подобрят клиентския опит и да направят компанията открояваща се от конкурентите си. Инициативите бяха разделени на три стълба: гаранция на мрежата, удовлетвореност на клиентите и достъпни технологии.

Основно предизвикателство от гледна точка на комуникацията беше да се представи и позиционира изцяло нов бранд, който трябваше да замени едно от най-популярните и емблематични имена на българския пазар. Това означаваше не просто да се сменят името и визуалният облик на компанията, а да се наложи глобалната марка A1 Group и да се повиши осведомеността на хората относно подхода, който А1 възприема - с нови услуги в сектора, с високо ниво на експертиза и с по-добро клиентско обслужване.

Само два месеца след старта на кампанията по ребрандиране брандът А1 беше разпознаваем сред повече от половината клиенти на телекома. Освен от БАПРА, кампанията по ребрандиране беше оценена от някои от най-реномираните конкурси в страната, като към момента тя може да се похвали с 11 награди за успешното си реализиране, включително Мениджър на годината и г-н Икономика за главния изпълнителен директор на А1 Александър Димитров.

През последните няколко години А1 промени телеком пазара у нас с внедряването на редица иновативни решения. Само в рамките на две години компанията създаде и успешно позиционира 4 собствени спортни канала, интегрира платформа с cloud и IoT решения, пусна собствени дигитални платежни услуги и стартира платформа за музикален стрийминг.

Наградите BAPRA Bright Awards са учредени през 2010 г. и много бързо се утвърдиха като един от основните форуми у нас, които дават възможност на ПР професионалистите да сравнят своите постижения със световната практика. Тази година престижният конкурс на БАПРА се радва на рекорден брой кандидатури. За първи път в историята на BAPRA Bright Awards участват 164 проекта, което е с 25% повече спрямо 2018 г. Всяка година изцяло международно жури оценява най-успешните ПР кампании в България, като тази година негов председател беше Барт Де Врийс, председател на IPRA от 2016 г. до 2018 г.