"Беше постна пица, после пица с пармезан, сега пицата остава, но добавяме и шунка",  каза в сутрешния блок на bTV депутатът от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова, която коментира параметрите на бюджета за следващата година. Сравнението й с пица е свързано с определението на Симеон Дянков за бюджет 2010 -  "малка постна пица".

В Народното събрание започна обсъждането на финансовата рамка за следващата година. Заложен е икономически растеж от 3,3%, безработица - 4,1% и инфлация от 2,1%.

По думите на Стоянова за първи път бюджетът ще е балансиран. Предвижда се дефицитът в края на другата година да бъде нула. Това е правилна политика - да харчиш, колкото имаш приходи. Разбира се има и други мнения, главно от БСП, но те се разминават фундаментално с икономическите виждания на ГЕРБ, коментира председателката на бюджетната комисия.

През 2020 за поредна година правителството планира ръст от 10% за бюджетните заплати, а за учителите - 17 % е ръстът. Образованието трябва да е приоритет на държавата. Заплатите на учителите са само един елемент. Днес се опитваме да привлечем в тази професия преподаването млади хора, които имат призвание да се занимават с това, посочи Стоянова.

Заложеният ръст на бюджетните заплати е свързан с изоставането им от заплатите в частния сектор, което би могло да доведе до отлив на кадри. Това е и причината да има ръст с 10% на всички бюджетни заплати, обясни председателката на бюджетната комисия.

По отношение на учителските заплати тя припомни, че правителството категорично се е обединило около приоритета образование.

"2016 година стартовата заплата на учителите е била малко над 600 лева. За 2020 година се предвижда тази заплата да е над 1000 лева", каза Стоянова.

В здравеопазването отново ще има ръст на средствата с близо 500 млн. лева.

"България е страната с един от най-висок достъп до професионално медицинско обслужване. Може би самата здравна система трябва да се промени, но що се отнася до парите те всяка година растат. Минималната работна заплата също ще се увеличи. Тя ще стане 610 лева. Следващата година според мен няма да има много излишъци, защото знаете, че имахме разходи за закупуване на нови самолети", каза още Менда Стоянова.