Цената на златото се повиши до най-високото си ниво за повече от две седмици в понеделник, следствие на поевтиняването на долара. Зелените пари регистрираха загуба от очакванията за намиране на търговска сделка между САЩ и Китай, като паладият достигна ново рекордно високо ниво.

Спот цената на златото нарасна с 0.3% до 1 324.80 долара за унция, малко под пика му за последните 9 месеца от 1 326.30 долара за унция, отбелязана на 31 януари. Фючърсите на златото в САЩ нараснаха с 0.4% до 1 327.8 долара за тройунция.

"Облекчаването на рисковете около търговските преговори със сигурност е от полза за пазарите", каза анализаторът на ANZ Даниел Хайнс, добавяйки, че признаците на напредък в дискусиите са намалили апетита към долара, което подкрепя златото.

Доларът беше незначително по-слаб в понеделник, тъй като нарастващите очаквания за търговско споразумение със САЩ и Китай накараха инвеститорите да се оттеглят от долара в търсене на "убежище" и да повишат апетита си към риск.

Съединените щати и Китай ще възобновят търговските си разговори тази седмица във Вашингтон, като американският президент Доналд Тръмп повтори в петък, че може да удължи крайния срок за сделка от 1 март и да запази тарифите за китайските стоки да не се повишават.

Спот цените на златото добавиха 3.3% през тази година, до голяма степен и в резултат на променената политика на Фед по отношение на лихвите. След четири повишения на лихвите от страна на резерва през миналата година, от там заявиха, че ще са "търпеливи" от тук нататък.

 

Протоколът от срещата на ФЕД през януари ще излезе в сряда и ще даде повече яснота на инвеститорите относно бъдещите планове на резерва по отношение на лихвите.

"По-облекчените парични политики като цяло са благоприятни за златото, което се е възползвало от факта, че Федералният резерв прекрати политиката си на затягане", заяви Никълъс Фрапел, глобален генерален мениджър в ABC Bullion, цитиран от infostock.bg.

"Пазарът ще разгледа внимателно данните за САЩ и Китай и мисля, че златото отново ще се насочи към повторно тестване на нивото от 1 326 долара.", допълни още експертът

В същото време паладият достигна рекордни нива от 1449 долара за унция и остава относително най-скъп в исторически план спрямо златото, както и платината. 

"В съчетание с въпросите, свързани с предлагането, след като пазарът ще бъде в огромен дефицит тази година... потенциалът за по-добро от очакваното търсене от Китай ще изостри това напрежение" добави Хайнс от ANZ.

Платината добави 0.4% към стойността си до 805.50 долара за унция, или най-високото й ниво от две седмици. Среброто се повиши с 0.2% до 15.80 долара за унция.