Украйна обяви, че руски представители са иззели и изнесли около 400 000 тона зърно от окупираните украински територии, предаде ДПА. Това количество се равнява на около една трета от запасите на регионите на Херсон, Запорожие, Донецк и Луганск, заяви късно снощи по украинската телевизия заместник-министърът на земеделието на Украйна Тарас Висоцки.

Твърдението идва на фона на големите затруднения, които страната изпитва със складирането и износа на зърнената реколта. Преди началото на войната Украйна беше един от водещите производители на пшеница и царевица и голям износител на тези продукти.  

По думите на Висоцки преди началото на руската инвазия в складовете е имало около 1,3 милиона тона зърно за всекидневно ползване и сеитба. "Това не са стратегически запаси", посочи зам.-министърът и предупреди, че ако зърното намалее, тези региони са изправени пред глад.

Силовото изземане на зърно от Украйна е историческа рана за страната, припомня ДПА. Около 4 милиона души загинаха от гладна смърт в периода 1932-1933 г., когато по заповед на Сталин земеделските стопани са насила кооперирани, а зърното им е иззето. Украйна окачествява случилото се като геноцид, известен като Голодомор.

Украйна може да загуби десетки милиона тона зърно заради блокадата на черноморските й пристанища от руските сили, което ще провокира криза с храните в Европа, Азия и Африка, предупреди преди няколко дни президентът Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

"Русия не позволява кораби да влизат или излизат, тя контролира Черно море. Русия иска напълно да блокира икономиката на страната ни", каза украинският лидер за австралийската новинарска програма "60 минути".

Понастоящем около 4,5 милиона тона зърно са блокирани в украински пристанища и на кораби и не могат да бъдат използвани, каза наскоро директорът на Световната продоволствена програма (СПП/WFP) в Германия Мартин Фрик.

Износът на зърно е изключително труден, тъй като украинските пристанище и морските пътища към страната са недостъпни заради руската инвазия, посочи представителят на специализираната агенция на ООН за борба с глада в света.

Много държави са зависими от евтината пшеница от Украйна. Зърното е от ключово значение за продоволствената помощ в световен мащаб. "Светът спешно се нуждае от украинските храни", подчерта Фрик.

Износът на зърно от Украйна през април е спаднал до около 923 000 тона срещу 2,8 милиона тона през същия месец на миналата година, предаде в сряда, 4 май, Ройтерс като се позова на агенция АПК-Информ. По данни на консултантската агенция износът е включвал 768 486 тона царевица и 127 130 тона пшеница. Украйна е изнесла и 151 529 тона слънчогледово олио и 169 681 тона маслодайни семена, най-вече слънчоглед.

Военната администрация на Днепропетровска област съобщи на 2 май, че руски ракети са унищожили голям склад за зърно. Ръководителят на Днепропетровската военна областна администрация Валентин Резниченко каза, цитиран от ДПА, че атаката е част от руския модел на поразяване на невоенни цели. ДПА отбелязва тогава, че това е поне третото съобщение за атака срещу селскостопански обект без военно предназначение в Днепропетровска област.