Борсата за криптовалута Битфинекс (Bitfinex), от която хакери откраднаха 72 милиона долара миналата седмица, предупреди клиентите си, че ще понесат загуба от над 36 процента от активите, които имат в платформата, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Хонконгската борса уточни, че загубите ще бъдат разпределени сред всички клиенти и активи на компанията, разширявайки групата на засегнатите.

На сайта си днес Битфинекс отбелязва, че при влизането в платформата клиентите ще видят, че понасят загуба от 36,067 процента.

Хакери откраднаха 119 756 биткойна от Битфинекс миналата седмица. Това е втората по големина такава кражба в доларови измерения. Откраднатите биткойни се равняват на 0,75 процента от всички биткойни в обращение.

Борсата е най-голямата в света за търговия на дигитални валути като биткойна и се използва заради голямата си ликвидност в долари - валутния "партньор" на биткойна. Все още не е ясно как хакерите да стигнали до сметките на клиентите.

Битфинекс и външни експерти опровергаха предположенията, че пробивът е свързан със сигурността на блокчейна - технологията, която генерира и обработва биткойните.

Криптовалутата може да циркулира из целия свят анонимно, без да е необходимо да бъде управлявана от централизиран орган.

Случилото се с Битфинекс напомня на подобен по-голям пробив в токийската борса за биткойни Емти. Гокс (Mt. Gox), която бе принудена да подаде молба за съдебна защита от кредитори в началото на 2014 година, след като хакери откраднаха биткойни за около 650 милиона долара.