Колкото и парадоксално да звучи, към днешна дата Германия има търговски дефицит с България. Тя има такъв с общо 65 страни по света, но включването на страната ни в това число е успех за нашата икономика. Това обяви в Бургас д-р Митко Василев, главен управител на Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК), цитиран от БТА. В крайморския град се провежда форумът "Nearshoring and diversification back to EU".

За Германия страната ни изнася основно метали, текстилни изделия, електротехника, машини. Тази картина се е променила рязко през 2009 година, като стоките са с все по-висока добавена стойност, отбеляза Василев.

"Германия е най-важният търговски партньор на България. Тя е и сред най-важните стратегически инвеститори у нас. Ако погледнем данните за 2013 година, ще видим, че за първи път през 2022 година българският износ изпреварва вноса към Германия, което не се беше случвало от 1942 година. Постигнахме абсолютен рекорд", каза д-р Василев.

"Резултатът, който постигнахме през миналата година във външнотърговските взаимоотношения между Германия и България, е ключов. От миналата година България изнася повече към Германия, отколкото внася. Това е положителен резултат, който ние искаме да се запази." Това каза на свой ред посланикът на Германия в България Ирене Мария Планк. 

Германските инвестиции в България са между 200-300 млн. евро на година, а индустриалните зони са изключително атрактивен аспект от политиката ни за привличане на чуждестранни инвеститори, изтъкна Митко Василев.

"По данни на германската страна над 5000 фирми осъществяват бизнес със свои български колеги. Според данните от тазгодишното ни проучване предизвикателствата пред инвеститорите не търпят особени промени през последните няколко години. На първо място се посочва липсата на кадри. Сред трудностите, които се срещата тук, са и липсата на достатъчно специфично академично образование и корупцията. От друга страна се посочват и положителните страни, които България има - потенциал за развитие в публичния и частния сектор, стратегическо разположение на страната, данъчната система, членството ни в ЕС и цената на работната сила", каза още д-р Митко Василев.