За първи път от декември 2020 година производствените цени в Китай са намалели през октомври. А потребителската инфлация се е забавила, вследствие на колебливото вътрешно търсене, породено от строгите COVID ограничения, съобщи Националното статистическо бюро на страната, цитирано от Ройтерс и БТА.

Спад в имотния сектор и рискове от глобална рецесия продължават да засягат китайската икономика.

Индексът на цените на производител (PPI) е спаднал с 1,3 на сто на годишна основа, противно на записания ръст с 0,9 на сто месец по-рано. Икономисти очакваха ценовия индекс да намалее дори повече - с 1,5 на сто.

Според анализатори затрудненията за бизнеса и потребителите, както в Китай, така и по света, ще натрупат дефлационен натиск върху китайските цени през идните месеци. Агресивните глобални увеличения на лихвените проценти и войната в Украйна добавят още предизвикателства пред Пекин.

Инфлацията на потребителските цени в страната също се е забавила през октомври, като през септември тя достигна 29-месечен максимум. Основният ценови натиск е останал доста по-умерен, основната инфлация се е повишила само с 0,6 на сто през октомври, запазвайки нивата си спрямо септември.

Междувременно потребителските цени в Китай са се повишили с 2,1 на сто през октомври спрямо същия месец на 2021 година. Така китайската инфлацията се приближава до заложената от Пекин цел - от около 3 на сто.

"Неблагоприятни фактори като слабото вътрешно търсене и забавянето на износа ще накарат Китай да е предпазлив по отношение на евентуална дефлацията, за каквато сигнализира умереното нарастване на индекса на основната инфлация, чийто ръстове останаха под 1,5 на сто в продължение на повече от две години", каза Брус Панг, главен икономист и ръководител на изследвателския отдел в Jones Lang Lasalle.