От началото на годината до момента митническите служители на МП "Капитан Андреево" са задържали над 700 000 артикула, по-голяма част от които текстилни изделия, обувки и парфюми със знаци на регистрирани търговски марки. През декември при три проверки на товарни автомобили, влизащи в страната от Турция, са открити 115 509 артикула с логата на световноизвестни марки. Стоките са иззети поради съмнения, че са нарушени права върху интелектуалната собственост, съобщи Агенция "Митници".

При един от случаите, на 15 декември 2022 г., на МП "Капитан Андреево" пристига товарен автомобил с полска регистрация. Шофьорът - украински гражданин, представя пред митническите служители редовни документи за превозваната групажна стока от Турция за Полша. Камионът е селектиран за щателна митническа проверка, при която митническите служители установяват, че в 119 колета се съдържат стоки, които носят емблеми на световни търговски марки. Открити са 82 560 чифта чорапи, 7660 текстилни изделия, по-голяма част от тях блузи и спортни комплекти, както и 1218 чифта обувки и 2027 чанти, портмонета и колани.

Ден преди това, на 14 декември, в друг товарен автомобил с турска регистрация са открити 13 628 текстилни изделия, по-голяма част от които тениски, мъжки боксерки и хавлиени кърпи с логата на над 10 марки. Камионът, управляван от турски гражданин, е превозвал стоката от Турция за Нидерландия.

Третият случай е от 11 декември, когато в страната от Турция влиза влекач с полуремарке с турска регистрация. Водачът- турски гражданин, представя митнически документи за превоз на групажна стока за Белгия. При извършената щателна митническа проверка в товарното помещение са открити 232 колета с 7239 текстилни изделия, 386 чифта обувки и 791 чанти, портмонета и колани, всички с логата на регистрирани търговски марки.

В изпълнение на Европейския регламент 608/2013 относно защитата на правата върху интелектуалната собственост стоките са задържани и за случаите ще бъдат уведомени притежателите на търговските марки.