Цените на едро на всички плодове се повишиха през отминалата седмица (19-23 април), което не е много обичайно за сезона, когато по борсите и тържищата в страната се предлагат вносни, тъй като българските все още се в много ограничени количества, при стеснен пазарен тренд - от 0.5% до 6.8 на сто повишение. На годишна база, обаче, тенденцията е обратна - всички плодове са поевтинели, тъй като през 2020 година цените на едро през април бяха под средните за четвъртия месец на настоящата година.

Освен с поскъпването на всички плодовете, отминалите пет работни дни ще се запомнят и с общото поевтиняване на храните на едро, при това за втора поредна седмица. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) и отразява динамиката на цените на хранителните стоки на едро, е на ниво от 1.611 пункта към 23 април, спрямо 1.622 пункта към 16 април, или седмичното понижение с 0.68 на сто.

Равносметката от началото на годината

От седмичните бюлетини на ДКСБТ става ясно, че в предходната седмица (12-16 април) цените са се понижили с 0.55 на сто. Преди това три поредни седмици цените на едро се повишаваха. За първите две седмици на април храните по борсите и тържищата поскъпнаха съответно с 1.68% (5-9 април) и с 0.25 на сто (29 март - 2 април), а в периода от 22 до 26 март повишението беше най-голямо - с 3.41 на сто.

В средата на март, две поредни седмици храните на едро поевтиняваха съответно с 0.45% (15-19 март) и с 0.64% (8-12 март).

В периода от 22 февруари до 12 март три поредни седмици ДКСБТ отчита поскъпване на храните на едро, съответно с 0.23% (1-15 март), с 0.70% (22-26 февруари) и с 0.71% (15-19 февруари), а от 8до 12 февруари храните поевтиняха с 2.40 на сто.

През последната седмица януари (25-29) и през първата на февруари (1-5) храните по стоковите борси и тържищата са поскъпнали съответно с 2.59% и 2.06 на сто. Три поредни седмици в началото на годината храните на едро поевтиняват, съответно с 2.43% (4-8 януари) с 0.65% (11-15 януари) и с 1.83% (18-22 януари).

От началото на извънредното положение, 13 март 2020 г., а след това и извънредната епидемиологична обстановка (удължена до 30 април тази година), до момента храните на едро по стоковите борси и тържищата в страната са поскъпнали с 4.20 на сто.

На годишна база, спрямо 23 април 2020 година, ИТЦ се е понижил с 4.33% (от 1.684 пункта), сочат обобщените данни от седмичните бюлетини на ДКСБТ.

Седмичната равносметка

показва, че от 34-те хранителни продукти, наблюдавани от ДКСБТ, поскъпналите са 21, поевтинелите са 9, а без промяна в цената са 4.

Запазва се и тенденцията от последните няколко седмици ценовата ножица на храните по области да продължава да се разтваря и през отминалите пет работни дни. От 10-те наблюдавани от ДКСБТ хранителни продукти във всички области на страната, най-голяма е разликата от 5.86 лева при кашкавала "Витоша" (от 8.50 лв./кг в Сливен до 14.36 лв./кг във Велико Търново), 4.44 лева е разликата при кравето сирене (от 5.05 лв./кг в Добрич до 9.49 лв./кг София); разлика от 3.78 лева има при каймата смес (от4.20 лв./кг в Бургас до 7.98 лв./кг в Силистра; 2.90 лева е разликата при зрелия фасул (от 1.90 лв./кг до 4.80 лв./кг в София); при замразеното пиле разликата е 2.00 лева (от 3.00 лв./кг в Ямбол до 5.00 лв./кг в Силистра); 1.85 лева има разлика при ориза (от 1.55 лв./кг в Смолян до 3.40 лв./кг в Бургас); разлика от 1.63 лева е отчетена при слънчогледовото олио (от 2.00 лв./литъра в Хасково до 3.63 лв./литъра в Силистра); 0.65 лева е разликата при брашното тип 500 (от 0.70 лв./кг във Враца до 1.35 лв./кг в София); при захарта е отчетена разлика от 0.62 лева (от 1.06 лв./кг в Шумен до 1.68 лв./кг в Силистра); разлика от 0.11 лева има при яйцата (от 0.15 лв./броя в Плевен и Шумен до 0.26 лв./броя в Бургас.

При основните месни, млечни и други храни

ДКСБТ отчита повече поевтинели, като трендът е стеснен - от минус 5.3% до плюс 2.3 на сто. През отминалите пет работни дни най-много са поевтинели яйцата (-5.3% до 0.18 лв./броя, следвани от пилешките кренвирши (-2.2% до 3.64 лв./кг), прясното мляко (-1.7% до 1.70 лв./литъра), малотрайните колбаси, вкл. шунка (-1.1% до 5.38 лв./кг) и трайния варено-пушен салам (-1.1% до 8.95 лв./кг). Без промяна в цената са брашното тип 500 (0.99 лв./кг), олиото (3.07 лв./литъра) и кравето сирене (6.99 лв./кг).

На седмична база най-много е поскъпнал оризът (+2.3% до 2.25 лв./кг), следван от захарта (+2.2% до 1.37 лв./кг), лещата (+1.9% до 2.63 лв./кг), пакетчето масло 125 грама (+1.0% до 1.97 лв./броя), замразеното пиле (+1.0% до 4.10 лв./кг) и зрелия фасул (+0.3% до 3.64 лв./кг).

На годишна база, спрямо 23 април 2020 година, обаче, поевтинелите са повече от поскъпналите. Най-много са спаднали цените на зрелия фасул (-0.41 лв. от 4.05 лв./кг), пилешките кренвирши (-0.35 лв. от 3.99 лв./кг), кашкавала "Витоша" (-0.14 лв. от 11.01 лв./кг). Спрямо 23 април 2020 г. най-много е поскъпнало на олиото (+0.95 лв. от 2.12 лв./литъра), трайния варено-пушен салам (+0.33 лв. от 8.62 лв./кг), лещата (+0.29 лв. от 2.34 лв./кг).

При зеленчуците

наблюдавани от ДКСБТ, има известен паритет - колкото са поскъпналите, толкова са и поевтинелите, като трендът при тях е доста широк - от минус 9.9% до плюс 11.3 на сто. На седмична база най-много е поскъпнал червеният пипер от внос (+11.3% до 3.45 лв./кг), следван от доматите от внос (+4.5% до 2.30 лв./кг), краставиците от внос (+1.9% до 1.65 лв./кг), картофите (+1.6% до 0.65 лв./кг), зрелия кромид лук (+1.4% до 0.71 лв./кг) и зелето (+1.2% до 0.82 лв./кг).

Най-много са поевтинели оранжерийните домати (-9.9% до 2.81 лв./кг), следвани от оранжерийните краставици (-5.4% до 2.12 лв./кг) и морковите (-2.4% до 0.80 лв./кг).

Както и при плодовете, на годишна база всички наблюдавани от ДКСБТ зеленчуци са поевтинели, с изключение на оранжерийните домати (+0.03 лв. от 2.78 лв./кг). Най-много са спаднали цените на картофите (-0.50 лв. от 1.15 лв./кг), зрелия кромид лук (-0.45 лв. от 1.16 лв./кг), зелето (-0.25 лв. от 1.07 лв./кг).

При плодовете

ДКСБТ отчита най-голямо поскъпване при лимоните (+6.8% до 1.86 лв./кг), следвани от портокалите (+6.2% до 1.54 лв./кг), мандарините (+5.2% до 2.02 лв./кг), ябълките (+4.5% до 1.17 лв./кг) и лимоните (+0.5% до 2.09 лв./кг).

Докато на годишна база, спрямо 23 април 2020 година, всички плодове са поевтинели, като най-много са спаднали цените на лимоните (-1.54 лв. от 3.43 лв./кг), ябълките (-0.33 лв. от 1.50 лв./кг), бананите (-0.31 лв. от 2.40 лв./кг).

3e-news.net