Губернаторът на американския щат Калифорния Гавин Нюсъм каза днес, че ще спре всички нови разрешения за извършване на фракинг на територията на щата, считано от 2024 г., и ще използва правомощията си да поеме ръководството над петролната и газовата промишленост в годината, когато вероятно ще се изправи пред гласоподавателите на избори за предсрочното му освобождаване, предаде Асошиейтед прес.

Фракингът (съкратено от хидравлично разбиване) е процесът на извличане на нефт и газ от скали дълбоко под земната повърхност. Той дава малка част от годишната продукция на нефт и газ в Калифорния, но природозащитници отдавна настояват за забраната му заради вредните му ефекти върху околната среда и здравето на хората.

Ако този ход бъде успешен, Калифорния ще стане най-големият произвеждащ нефт щат, забранил фракинга.

Нюсъм обаче се е насочил към още по-голяма цел - слагане край на цялото производство на нефт в щата до 2045 г. Днес той поиска от щатските регулаторни органи да изготвят план за осъществяването на тази цел.

Миналата година Нюсъм нареди на щатските регулатори да забранят продажбата в Калифорния на нови коли, задвижвани с бензин, от 2035 г. нататък.

Снимка: iStock Images