Правителството на Великобритания и френската компания EDF (филиал на EDF Energy, която под името British Energy е оператор на всички действащи АЕЦ в Обединеното кралство) са съгласували плановете за извеждане от експлоатация на 7 британски АЕЦ, в които работят реактори от типа AGR (Advanced Gas Cooled Reactor или усъвършенствани реактори с газово охлаждане) и плановият срок, на които изтича през следващите 10 години.

Както става ясно от официалното правителствено съобщение, за решаването на тази задача, Министерство на промишлеността и енергетиката на Великобритания (BEIS), EDF и Агенцията за извеждане от експлоатация на ядрени обекти (NDA) ще създадат съвместно предприятие. Това ще позволи да бъдат икономисани на данъкоплатците средства от около 1 млрд. британски лири (1,4 млрд. щатски долара) в сравнение със сценарий, според който извеждането от експлоатация се финансира пряко от бюджета на страната.

По-рано през юни тази година представители на EDF обявиха, че няма да рестартират първия реактор от този тип Dungeness B, който дълго време не е бил активен. Сега аналогично решение е взето и за останалите АЕЦ с реактори AGR.

Представители на Министерство на промишлеността и енергетиката заявяват също така, че взетото решение няма да създаде заплахи за енергоснабдяването във Великобритания, предвид това, че от 2010 г. производството на електроенергия от ВЕИ се е увеличило 10 пъти.

3е-news.net