Щатският долар се движи близо до почти 38-годишен връх спрямо йената във вторник след скока на доходността на държавните облигации*, заради появилия се страх сред инвеститорите за втори президентски мандат на Доналд Тръмп.

Колебливото представяне на президента Джо Байдън в дебатите миналата седмица беше причината за скока на доходността на облигациите, но допълнителен катализатор дойде с решението на Върховния съд от понеделник, че Тръмп има имунитет срещу съдебно преследване. Магистратите са установили, че той не може да бъде преследван за действия, които са били в рамките на конституционните му правомощия като президент, но може да бъде преследван за частни действия.

"Решението на Върховния съд за първи път признава каквато и да е форма на президентски имунитет срещу наказателно преследване. Търговците на облигации следят нарастващите шансове на Тръмп да вземе Белия дом и пазарът усеща, че вторият му мандат ще доведе до инфлация", каза пред Ройтерс Крис Уестън, ръководител на изследвания в Pepperstone.

Доходността на двугодишните държавни ценни книжа се повишава с 5.2 базисни пункта (б.п.) - до най-високото ниво от 11 юни насам от 4.77%, 10-годишните - с 13,6 б.п. до 4.48%, 30-годишните - с 14 б.п. до 4.64% . В последните два случая показателите достигнаха нови максимуми от 31 май насам.

Сривът на йената накара търговците да бъдат нащрек за японска намеса, след като властите похарчиха около 9.8 трилиона йени (60.65 милиарда долара) в дните от края на април и началото на май, когато валутата падна до 160.82 за долар. Днес японската валута спадна с 0.14% до 161.69 йени за долар спрямо 161.46 йени предишния ден.

Междувременно еврото запази позициите си спрямо зелените пари, спадайки с 0.07% до 1.0733 долара, след като достигна до 1.0776 в понеделник за първи път от 13 юни. Това се дължи на инвеститорите, които се успокоиха, че антиимигрантската, евроскептична дясна партия Национален съюз (НС) на Марин Льо Пен не получи по-голям дял от гласуването на първия тур през уикенда, за да състави сама правителство.

Сега опонентите на партията се обединяват, за да отстранят тази възможност на втория тур на гласуването в неделя, така че само най-добре класираният кандидат на левицата или на коалицията на президента Макрон да се изправи срещу представителя на НС.

Индексът DXY, изчислен от ICE, който показва представянето на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, японска йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона), се повиши с 0.03%, а по-широкият WSJ Dollar Index, в който са включени 16 валути, нарасна с 0.11%.

Спада и валутният курс на британския паунд с 0.09% до1.2633 щатски долара за една британска лира.

Във вторник участниците на пазара очакват изказвания на ръководителя на Федералната резервна система (Фед-цантралната банка на страната) Джеръми Пауъл и колегата му от Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард, по време на форум, организиран от ЕЦБ.

*Доходността на емисия облигации (до падежа им) отчита номинала на емисията, цената ѝ и предстоящите лихвени плащания по нея