Американският долар се повиши до 10-дневен връх спрямо повечето валути броени часове след първия дебат за президентския пост между Джо Байдън и Доналд Тръмп. Според Ройтерс, дебатът е бил далеч от пазарите, но и вероятно не е помогнал много за успокояване на опасенията относно политическото и икономическото бъдеще на страната, защото личните обиди и нападки са превишавали аргументите.

От реакцията на пазарите може да се каже, че шансовете леко се стесняват за победа на Тръмп в резултат на дебата, което може да доведе до рискове за повишаване на инфлацията, но е в подкрепа на долара. Това би означавало, че Федералният резерв (Фед-централната банка на САЩ) ще поддържа лихвите по-високи за по-дълго време.

Основното пазарно събитие за деня е публикуването по-късно в петък на индекса на цените на основните лични потребителски разходи (PCE Core) в САЩ - предпочитаният измерител за инфлацията от Фед. Очакванията са основният ценови индекс на PCE да се повиши с 2.6% на годишна база през май, което е забавяне спрямо 2.8% през април. Ако данните съвпадат с прогнозите, това вероятно ще засили залозите, че Фед ще започне своя цикъл на намаляване на лихвите през септември.

Анализаторите, обаче, са скептични относно стабилността на долара, тъй като големите централни банки вече започнаха да облекчават паричната си политика, но съществуват редица рискове, които измъчват много икономики, както и политическите сътресения в Европа след изборите за Европейски парламент. Първият отговор ще дойде от предсрочните избори във Франция, на които първият тур е в неделя, с потенциални значителни въздействия върху пазара в зависимост от това дали резултатът е в полза на крайнодясната партия на Марин льо Пен или на левия съюз.

Индексът DXY, изчисляван от борсата ICE, показващ стойността на щатския долар спрямо шест основни валути, нарасна с 0.14% по време на търговията, а от началото на юни се е увеличил с над 1%,а през първото полугодие - с 4%. По-широкият индикатор WSJ Dollar, който проследява представянето на долара спрямо 16 валути, добави 0.08% в петък.

Най-уязвима от натиска на щатската валута се оказа японската йена. Обменният курс на долара се повиши с 0.11% до 160.90 йени спрямо 160.72 йени ден по-рано. Японската национална валута актуализира своя минимум от 38 години след новината, че Ацуши Мимура е назначен за нов заместник-министър на финансите, в чийто правомощия са и валутните пазара, който ще замени Масато Канда. През юни йената поевтиня спрямо долара с повече от 2%, а от началото на годината курсът е паднал с около 14%. Също в петък отделни данни показаха, че основната инфлация в столицата на Япония се е ускорила през юни, докато промишленото производство се е възстановило на национално ниво през май.

Еврото загуби 0.10% до 1.0694 долара спрямо 1.0704 долара в края на последната сесия. Европейската централна банка определи вчера следобед референтен курс на еврото от 1.0696 долара. Инвеститорите коригираха очакванията си за по-нататъшно облекчаване на политиката на ЕЦБ след предварителните данни за инфлацията, които показха, че годишният хармонизиран процент на инфлация във Франция се е забавил до 2.5%, както се очакваше, докато процентът на Испания е намалял до 3.5%, малко над очакванията. За разлика от това, инфлацията в Италия се очаква леко да се ускори. По-рано тази седмица членът на Управителния съвет на ЕЦБ Оли Рен предложи още две намаления на лихвените проценти тази година, след първото намаление през юни.

Цената на единната европейска валута спрямо японската национална валута беше 172.07 йени в сравнение със 172.08 йени в края на предишния търговски ден.

Британският паунд спадна с 0.03% до 1.2636 долара в сравнение с 1.2639 долара предишния ден.

Курсът на еврото достигна 0.8463 паунда спрямо 0.8469 паунда в четвъртък.Под съществен натиск попаднаха стоковите валути. Австралийският и новозеландският долари, които са зависими от търговията на двете страни с Китай, спаднаха съответно с 0.28% до 0.6631 щатски долара за един "австралиец" и с 0.34% до 0.6063 американски долара за едно "киви".

Другите две стокови валути, които са силно зависими от цените на петрола, канадският долар и норвежката крона се понижиха съответно с 0.10% до 1.3713 канадски долара за един американски и с 0.16% до 10.6738 крони за един щатски долар. Фючърсите на американския лек суров петрол (WTI) скочиха с 0.78% до 82.38 долара за барел, а на търгувания предимно в Европа Brent нараснаха с 0.64% до 86.94 долара за барел.

*Валутните курсове и котировките на петрола са актуални към 10:15 часа българско време, източници Ройтерс и TradingEconomics.