Щатският долар се повишава спрямо еврото, британския паунд, японската йена и повечето световни валути в четвъртък, за втори пореден ден. Изключение правят китайският юан и някои стокови валути, зависими от котировките на петрола, който поевтиня.

Индексът ICE Dollar, който показва динамиката на щатския долар спрямо шестте основни валути (евро, швейцарски франк, японска йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона), добави 0.02%, след като по-рано в азиатската търговия нарасна до 0.12 на сто. В същото време по-широкият WSJ Dollar Index, в който са включени 16 валути, нарасна с 0.1%.

ICE Dollar се повиши вчера след спад предишния ден поради данни за забавяне на инфлацията в САЩ. В момента стойността му е с около 1% по-ниска от началото на седмицата.

Публикуваните в сряда данни за динамиката на цените на производител в САЩ (индекс PPI) потвърдиха, че инфлационният натиск в страната продължава да отслабва. Индексът PPI ​​падна с 0.5% през октомври в сравнение с предходния месец, съобщи Министерството на труда на САЩ. Намалението е най-голямото от април 2020 г. Темпът на нарастване на цените на производител (производствената инфлация) на годишна база също се забавя до 1.3% от 2.2% месец по-рано.

Междувременно продажбите на дребно в Съединените щати през октомври са намалели с 0.1% спрямо предходния месец, показва доклад на Министерството на търговията на САЩ, публикуван в сряда. Темпът на спад беше по-слаб от очакваните от пазара 0.3%.

Президентът на Федералния резерв на САЩ (Фед - централната банка на страната) на Сан Франциско Мери Дейли каза в интервю за Financial Times в сряда, че смята за преждевременно да се говори за победа над инфлацията в Съединените щати и не изключи друг курс на повишение на Американската централна банка.

Еврото се понижи с 0.10% до 1.0838 долара спрямо 1.0848 долара при затварянето на предишната сесия, но остана над граничното ниво от 1.08 долара. Европейската централна банка определи вчера референтен курс от 1.0868 долара за едно евро.

В същото време и обменният курс на паунда спадна с 0.17% до 1.2395 долара спрямо 1.2416 долара предишния ден. Британската валута се върна под границата от $1.24 долара, продължавайки да отстъпва от двумесечния си връх от 1.2505, достигнат във вторник, тъй като данните, разкриващи, че британската инфлация се охлади повече от очакваното през октомври, повиши очакванията, че централната банка на Англия ще обмисли намаляване на лихвените проценти до средата от следващата година. Според последния доклад за CPI потребителските цени в Обединеното кралство са се увеличили с 4.6% миналия месец, отбелязвайки най-ниския процент от октомври 2021 г. и малко под пазарните очаквания от 4.8 на сто.

Обменният курс на долара към японската национална валута беше 151.34 йени спрямо 151.36 йени в края на предишната сесия или минимално понижение с 0.02 на сто за японската валута, която отново отслабна на границата от 151 йени за долар, тъй като инвеститорите получиха данни, показващи, че икономиката на Япония се е свила по-бързо от очакваното през третото тримесечие на фона на забавяне на световното търсене и нарастваща вътрешна инфлация. Йената остана близо до най-ниските си нива от повече от три десетилетия, тъй като Централната банка на Япония (BOJ) потвърди ангажимента си към гъвкава парична политика и направи само незначителни корекции в контрола на кривата на доходност. По-рано този месец BOJ предефинира 1% като свободна "горна граница", а не твърдо ограничение на 10-годишните държавни дългови книжа и премахна обещанието за защита на нивото с предложения за закупуване на неограничено количество облигации.

Китайският юан, който се търгува извън континентален Китай е след малкото валути, които се повишават спрямо американската валута, като нараства с 0.07% до 7.2522 юана за един щатски долар. Освен това, днешните данни показват, че цените на новите жилища в Китай са паднали с 0,1% на годишна база през октомври, отбелязвайки четвъртия пореден месец на спад, тъй като търсенето се забавя въпреки усилията на Пекин да обърне продължителния спад на имотите. На месечна база цените на новите жилища (един от важните показатели за състоянието на китайската икономика) са се свили с 0.3%, което също показва четвърти пореден месец на спад.

Традиционно стоковите валути спадат при силен долар, но и други фактори влияят върху котировките. Австралийският и новозеландският долари, които са зависими и от търговията на двете страни с Китай, спадат съответно с 0.13% до 0.6497 щатски долара за един "австралиец" и с 0.43% до 0.5998 американски долара за едно "киви".

Специално за австралийският долар, пазарите реагираха и на данните, показващи, че нивото на безработица в Австралия е нараснало до 3.7% през октомври от 3.6% през септември, докато заетостта надхвърли прогнозите с ръст от 55 000. Що се отнася до паричната политика, Централната банка на Австралия (RBA) повиши лихвения процент с 25 базисни пункта до 4.35% по време на заседанието си през ноември, тъй като инфлацията се оказа по-устойчива от очакваното преди няколко месеца.

Другите две стокови валути, които са силно зависими от котировките на петрола - канадският долар и норвежката крона се разминават. Канадският долар спада с 0.13% до 1.3695 канадски долара за един американски, докато норвежката крона се повишава с 0.08% до 10.8088 крони за един щатски долар. На стоковата борса в Ню Йорк (NYMEX) преди да стартира реалната търговия фючърсите на американския лек суров петрол (WTI) се понижиха с 0.61% до 76.19 долара за барел, тъй като данните от EIA (Агенцията за енергийна информация на САЩ) показаха, че запасите от суров петрол в САЩ са скочили с около 3,6 милиона барела миналата седмица, много повече от пазарните прогнози за увеличаване на 1,8 милиона барела. По-слабо се понижи широко търгуваният в Европа Brent, който спадна с 0.48% до 80.79 долара за барел.

*Валутните курсове са актуални към 11:00 часа българско време, източници Ройтерс и Trading Economics.