Добивът на петрол в Иран се е увеличил до 3,4 милиона барела на ден въпреки санкциите на САЩ, докато допреди 2 години количествата са възлизали на 2,2 милиона барела на ден. Това съобщи в кулоарите на седмичното заседание на правителството министърът на петрола на ислямската република Джавад Оуджи, цитиран от ИРНА и БТА.

Увеличеният добив се дължи на мерките, предприети от Министерството на петрола през последните 24 месеца, обясни иранският министър.

Като се имат предвид плановете на министерството и инвестициите в находища, разположени на сушата и в морето, трябва да се увеличи добивът на петрол по места, добави Оуджи.

Петролната и газова индустрия в Иран е регистрирала 19,8-процентен растеж тази пролет, припомни министърът, като изрази надежда, че възходящата тенденция ще продължи.

Междувременно днес председателят на Иранската търговска, промишлена, минна и селскостопанска камара (Iran Chamber of Commerce, Industries, Mines and Agriculture - ICCIMA) Хамид Хосейни заяви, че като се има предвид, че затворените преди това петролни кладенци са били отворени отново и върнати към производствения цикъл, Иран може да увеличи производството си на петрол до 3,8 милиона барела на ден.

"Ако се стремим да увеличим износа на петрол от 3,8 милиона барела на ден до 4,2 милиона, както предвижда седмият план за развитие, трябва да инвестираме сега, тъй като тези петролни кладенци са били включени в производствения цикъл по-рано", обясни Хосейни.