Рекордна реколта на зърно, свръхпроизводство на електроенергия - пред Украйна стои проблемът за реализация на излишъците.

Украински специалисти ще дойдат у нас, за да проучат възможността през Румъния до нашата страна да дойде евтин ток. Това обяви пред журналисти премиерът Кирил Петков след срещата си с президента на Украйна Володимир Зеленски миналата седмица.

"Те са готови да изнасят евтин ток към България. Имат по-голямо производство, отколкото имат нужда, а имат нужда от свеж капитал", отбеляза Петков.

Къде ще се пласира излишната електроенергия

Днес в Украйна повече от 60% от промишлените предприятия са унищожени или закрити, а повече от 80% от предприятията са затворили или са намалили дейността си до минимум. В източната част на Украйна цели градове са се превърнали в руини. В резултат на това страната има огромен излишък на електроенергия, 72% от която се произвежда от атомни електроцентрали, стана ясно по време на конференция в Киев на 2 май.

Украйна продава излишната електроенергия на европейските потребители. В началото на март Украйна се присъедини към Европейската мрежа от оператори на преносни системи - 39 оператора на електропреносни системи от 35 държави в цяла Европа, като така тя излезе извън границите на Общността (European Network of Transmission System Operators for Electricity - ЕNTSO-E). Тази година Украйна се нареди сред първите 20 страни в света с най-голям флот за слънчева енергия, с общ инсталиран капацитет от 7,7 GW. Големите наземни слънчеви електроцентрали заеха голям дял с инсталирана мощност от 6,2 GW, докато инсталациите в търговски и жилищни сгради достигнаха 1,5 GW.

Украинските компании планираха да построят съоръжения на стойност 400-500 MW през 2022 г. - но почти всички проекти са замразени, става ясно от представяне на конференцията в Киев. Тази година индустрията може да реализира само няколко търговски и жилищни проекта за собствено потребление в Западна Украйна. Това повдига въпроси за бъдещето на сектора и възможните последици от него в енергийния пейзаж на Европа. 

Къде ще иде излишното зърно 

Предвижда се Украйна да има значителен недостиг на складови съоръжения през сезон 2022/23 г. поради рязък спад в износа в резултат на руската инвазия, съобщиха от анализаторската компания APK-Inform, цитирана от Ройтерс.

Откакто Москва започна това, което нарича "специална военна операция" в Украйна в края на февруари, страната беше принудена да изнася зърно с влак през западната си граница или от малките си пристанища на река Дунав, а не по море, отбеляза агенцията.

APK-Inform съобщи във вторник, че износът на Украйна може да възлезе само на 45,5 милиона тона от рекордната реколта за 2021 г. от 86 милиона тона, а запасите от зърнени и маслодайни култури в края на настоящия сезон може да достигнат рекордните 21,3 милиона тона.

"Този ​​обем е 4,2 пъти по-висок в сравнение с предходния сезон и няма да позволи да се освободи значителен дял от складовите вместимости за новата реколта", допълват анализаторите.

Украйна обикновено е главен световен производител на зърно и маслодайни култури, но износът й е намалял рязко. Министерството на земеделието съобщи миналата седмица, че са изнесени 763 000 тона зърно през първите 29 дни на април т.г. срещу 2,8 милиона тона през април 2021 г.

APK-Inform посочва в доклад, че Украйна може да събере 55,9 милиона тона зърнени и маслодайни култури през 2022 г., като може да не достигне място за складиране на общо 16,3 милиона тона.

Данните на държавната статистическа служба показват, че общият капацитет за съхранение на Украйна е 75 милиона тона, което включва 44,5 милиона тона на земеделски производители.

Но консултантската компания изтъкна, че част от този капацитет се намира в зоната на военни действия и това намалява наличния обем за складиране до около 61 милиона тона, което означава, че 35% от капацитета му вече е зает от реколтата през 2021 г.

"В същото време темпът на сеитбената кампания и метеорологичните условия допринасят за повишаване на прогнозите за производството на зърнени и маслодайни култури в Украйна, което допълнително ще усложни ситуацията без подходяща продажба на съществуващите резерви", каза APK-Inform.