Фирмата от Енгелскирхен, която продава коледни дръвчета в южен Кьолн, е в този бизнес от близо 75 години. И всяка година клиентите купуват между 300 и 400 дръвчета. Тази година обаче повечето клиенти се забавиха. По-малко от две седмици преди Бъдни вечер над половината от коледните дръвчета още чакаха своя собственик.

Преди година имаше същински бум, разказва Щефан Люденбах, който ръководи бизнеса. Заради пандемията хората трябваше да празнуват само в тесен кръг. Това означава повече тържества и съответно повече коледни дръвчета.

Какво се случва с непродадените дръвчета?

Тази години положението е различно, въпреки призивите за ограничаване на социалните контакти. Люденбах очаква, че някои от дръвчетата ще останат непродадени. За тяхното бъдеще остава една единствена възможност: да бъдат преработени и използвани за отопление.

В компанията на Люденбах всяка година от 4000 отсечени дръвчета непродадени остават едва между 20 и 40. Според работещите в бранша, в цяла Германия от всички коледни елхи, смърчове и други без купувачи остават между 2 и 4 процента.

Саския Блюмел от асоциацията на естествените коледни дръвчета обяснява, че повечето от тях се унищожават, а след това се използват за наторяване на почвата. Според експерти, зеленината от тях може да се използва и като защита от измръзване за други декоративни растения и храсти.

Според Петер Гайс, който председателства обединение на производители на елхи, най-доброто решение за неизползваните дръвчета е те да бъдат предоставяни на зоологически гради за храна, например на слоновете. Кристоф Шот от зоологическата градина в Кьолн обаче не е на същото мнение. "Забелязахме, че слоновете не харесват толкова тези бодливи иглички. Ето защо тази година не поръчахме дървета." Няколко непродадени коледни елхи все пак могат да бъдат използвани за игра.

По 30 милиона отсечени дръвчета всяка година

Повторното засаждане е модерно, но рядко се получава, обяснява един от продавачите в южен Кьолн. Опцията хората сами да си отсичат дървета също не е препоръчителна. "По-добре е, когато хората купуват вече отрязани дървета, а не да секат допълнителни."

В Германия всяка година се отсичат около 30 милиона дръвчета, които се украсяват за Коледа. Повечето семейства се разделят с тях до 6 януари. След като бъдат събрани, повечето потеглят към топлоелектрическите централи, където биват изгаряни.

Около 350-те хиляди дръвчета, които се събират в Берлин всяка година, осигуряват годишното отопление и електричеството на 500 домакинства. Използваните коледни елхи намират приложение и в строителството. В Мюнхен, например, част от дръвчетата се пресоват и превръщат в плочи от дървесни частици.

Източник: Дойче веле