Жива елха в саксия струва 70 лв., отново за същата височина. Изкуствена елха излиза около 25 лв., показва проверка по пазарите на bTV.

Тази година Югозападното горско стопанство има готовност да достави 13 хил. елхи. Сече се по заявка, за да е сигурно, че дървото ще украсява нечий дом. Изборът е между смърч и ела, високи около метър и половина.

"Би струвало около 10-12 лв. на пазара. Всеки би могъл да дойде в нашите разсадници или стопанства, а вече и търговците ще предлагат по пазарите. Както знаете във всеки град има определени тържища за коледни елхи”, коментира Дамян Дамянов - директор на Югозападното държавно предприятие.

На тържищата цената на дръвчетата може да поскъпне драстично. Затова трябва да се внимава за надценките на търговците.

"Според мен цените, които се предлагат на пазарите са нормални, когато надценката е 15-20%. Мине ли този процент нагоре, това е спекулативна цена”, посочи Дамянов.

Всяко законно отсечено дърво е придружено със специална марка и индивидуален номер.

Преди да влязат в дома ни, елхичките растат поне 2-3 години. Един от най-едрите екземпляри в стопанството е смърч, който е с височина 10 метра, но могат да бъдат намерени и доста по-големи - до 15 метра. За да стигнат тези внушителни размери обаче, дръвчетата растат повече от 10 години.

Част от елхите се продават живи, в саксия. Макар че са по-скъпи интересът към тях се увеличава с всяка изминала година - разказват горските.

Съветът на експертите е елхите да не стоят до радиатор, а като минат празниците да се извади навън, за да може напролет да се засади.

Ивайло Трайков продава само живи елхи. Специална селекция - голяма част от тях - внос от Унгария. Обикновеният смърч е около 35 лева, но сребристият е близо 70 лв. За семейства с деца елата е по-добър вариант.

"Не е добре да се гледа вкъщи повече от 2-3 седмици. След това растението започва да се развива. Топлината го лъже, че е дошла пролетта, започва нов прираст и шанса му да се прихване след това е минимален”, съветва той.

В последните години се появяват и клиенти, които избират екзотични растения, вместо традиционна елха. Българинът все по-често избира истинската елха, пред изкуствената и се връща към традициите - споделят търговците.

Агенцията за метрологичен контрол започна проверка на коледните украси. Акцентът тази година е поставен върху светещите гирлянди.

"Хората трябва да следят да има инструкция на български език. Също така е важно дължината от първата лампа до щепсела да е 1,50 метра”, обясни Галя Бояджиева.

По думите й тенденцията напоследък е да се продават гирлянди с LED лампички, които са по-безопасни и по-енергоефективни.