Износът на петрол от венецуелската държавна компания PDVSA се е съкратил рязко след налагане на санкциите на САЩ срещу Мадуро. Това може да доведе до крах в петролната промишленост на Венецуела и да окаже сериозно въздействие на световния пазар, пише "Уолстрийт джърнъл", като се позовава на мнението на хора от бранша.

"Това е абсолютна катастрофа, ние нямаме никакъв начин да транспортираме петрол за износ", казва пред вестника Луис Ернандес, лидер на профсъюза на работещите в петролната индустрия. В момента добиваният петрол се насочва за съхранение в специализирани складове и почти нищо не стига до външни клиенти.

Режимът на Николас Мадуро се опитва да намери купувачи на своя петрол, но с условието да получава директно приходите от тези продажби, тъй като това е единственият реален доход на управляващите в Каракас. Проблемите се увеличават и от нарастващата липса на квалифицирана работна ръка ,тъй като много от заетите в индустрията бягат от тежките условия и липсата на адекватно заплащане в страната, ударена от хиперинфлация.

В Мексиканския залив в момента има флотилия от танкери, натоварени със 7 милиона барела петрол от Венецуела, за който не могат да се намерят купувачи.