Унгарското правителство удължи дейстието на тавана на цените на основните хранителни продукти до 30 април. Това съобщи министерството на земеделието за Унгарската новинарска агенция (МТИ), предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В изявление, разпространено късно във вторник, унгарският министър на земеделието Ищван Над подчерта, че таваните на цените работят, защото "клиентите купуват повече от продуктите, които могат да получат на по-достъпна цена".

Министърът оправда необходимостта от удължаване на тавана на цените с "проточващия се въоръжен конфликт в Украйна и високата инфлация, предизвикана от провалените санкции на Брюксел". Правителството остава ангажирано с подкрепата на унгарските домакинства, заради което запазва мярката, каза още Над.

През януари правителството реши да замрази цените на нивата им от октомври 2021 г., припомня Синхуа. Мярката обхвана гранулираната захар, пшеничното брашно, слънчогледовото олио, свинските бутове, пилешките гърди, както и прясното мляко с масленост 2,8 процента. През ноември списъкът беше разширен, като бяха добавени и яйца и картофи, чиито цени не могат да бъдат по-високи от нивата, регистрирани на 30 септември 2022 г.

Годишната инфлация в Унгария е 22,5 на сто през ноември. Цените на хранителните продукти през с.м. обаче са се повишили значително повече - с 43,8 на сто на годишна база.