Световната банка предупреди, че войната в Украйна ще предизвика "най-големия ценови шок" от 70-те години на миналия век насам. В нова прогноза на банката казва, че разривът, причинен от конфликта, ще допринесе за огромно покачване на цените на стоки - от природен газ до пшеница и памук.

Увеличението на цените "вече има много големи икономически и хуманитарни последици", каза Питър Нейгъл, съавтор на доклада, пред Би Би Си (BBC). Той добави, че "домакинствата по света изпитват кризата с цената на живота".

"Ние сме особено притеснени за най-бедните домакинства, тъй като те харчат по-голям дял от доходите си за храна и енергия, така че те са особено уязвими от този скок на цените", коментира старшият икономист в Световната банка.

Очаква се цените на енергията да се увеличат с повече от 50%, което увеличава сметките на домакинствата и бизнеса, отбелязва Световната банка.

Най-голямо увеличение ще има цената на природния газ в Европа - с повече от два пъти. Предвижда се цените да паднат през следващата година и през 2024 г., но дори и тогава ще останат с 15% по-високи от миналата година, според прогнозата.

Това означава, че от най-ниските нива през април 2020 г. до най-високите през март тази година сме свидетели на "най-голямото от 23 месеца увеличение на цените на енергията след покачването на цените на петрола през 1973 г.", когато напрежението в Близкия изток доведе до поскъпването на суровината, констатира Световната банка.

В същия смисъл се очаква цените на петрола да останат високи през 2024 г., като за барел на референтната марка Brent Crude са прогнозирани средно 100 долара за тон през тази година, нещо, което ще доведе до широко разпространена инфлация.

Световната банка предупреждава и за голямо поскъпване на много от храните. Индексът на цените на храните на ООН вече показва, че те са най-високи от времето, в което е започнала статистиката преди 60 години.

Предвижда се цените на пшеницата да нараснат с 42,7% и да достигнат нови рекордни нива в доларово изражение. 33,3% ще поскъпне ечемикът, 20% соята и 29,8% олиото и 41,8% пилешкото месо. Тези увеличения отразяват факта, че износът от Украйна и Русия е намалял драстично.

Двете страни например са най-големите износители на слънчогледово масло в света. И войната доведе до пореден растящ разход, който притиска домакинствата и бизнеса, допринасящ за увеличаване на инфлацията.

Цените на други суровини и материали, включително торове, метали и минерали, също се очаква да се повишат. Разходите за дървен материал, чай и ориз са сред малкото, цените на които се очаква да намалеят.

"Пшеницата е един от най-трудните за заместване износ в селското стопанство", според доклад на Bank of America. В него се посочва, че лошите метеорологични условия в Северна Америка и Китай вероятно ще влошат въздействието на намалените украински доставки, нещо, което ще продължи, защото войната наруши пролетния сезон на сеитба.