Благодарение на новопостроения газопровод TANAP Украйна ще може да диверсифицира доставките на газ през България и Румъния. това заяви украинският президент Петро Порошенко по време на официалната церемония за откриването в Турция на новия газопровод.

Държавният глава увери, че Украйна винаги ще подкрепя икономически ефективни европейски инициативи за диверсификация на източниците на енергийни доставки, съобщи ukrinform.net.

"Моята страна ще използва напълно този проект, за да осигури конкурентоспособността на целия ЕС. Разчитаме на Турция и Азербайджан за гарантиране на енергийните ресурси на Украйна от алтернативни източници", каза още украинският президент.

Порошенко припомни, че TANAPе ключов елемент от Южния газов коридор и подчерта, че благодарение на неговия старт "целият регион ще придобие по-голяма енергийна безопасност и алтернатива за доставки извън тези на Русия".

Газопроводът TANAP е газов тръбопровод от Азербайджан, който минава през Турция до Европа. Той е предназначен за транспортиране на газ от находището Шах Дениз в Азербайджан.