Турция премахна забраната за износ на домати, въведена от 2 март, предаде турската частна телевизия НТВ, цитирана от БТА.

Министерството на земеделието и горите наложи ограничението, позовавайки се на "необичайното увеличение на цените на доматите в Турция и бедствието, причинено от земетресението". Министерството заяви, че е необходимо да се предприемат мерки за гарантиране на сигурността на доставките на храни и стабилността на цените, поради което бяха наложени рестрикции на износа на домати до 14 април. Изключение бе направено само за признатата единствено от Турция Севернокипърска турска република (СКТР), Палестина и Азербайджан.

Ще компенсираме с внос от Албания, Македония и Гърция, каза Владимир Иванов, председател на Комисията по стоковите борси и тържищата в коментар на въведеното ограничение, но добави, че то ще доведе до задържане на по-високите цени на доматите.

С решение, публикувано в турския държавен вестник, уведомлението, с което министерството на земеделието въведе ограниченията, бе отменено, с което отпадна и забраната за износ на домати, предизвикала силна реакция от страна на представители на сектора.