Турция е в състояние да купува и транспортира петрол от Русия без западно финансиране или застраховка, ако е необходимо, заяви турският министър на финансите и държавната хазна Нуреддин Небати в интервю за вестник "Уолстрийт джърнал", предаде БТА.

Запитан дали турските купувачи ще се съобразят с прилагане на таван на цените за руския петрол от страните от Г-7, Небати заяви, че такъв таван още не е въведен.

"Трябва да предприемем необходимите стъпки, за да посрещнем нуждите си, но също така трябва да направим всичко необходимо, за да защитим интересите на страната си", каза министърът.

По думите му Турция може да купува и транспортира руски петрол, без да се нуждае от западно финансиране или застраховка, ако това е необходимо. "В случай на санкции Турция има всички възможности да разработи инструменти, с които да се адаптира към новата ситуация, без да нарушава нито една от санкциите", заяви още той в интервюто, цитирано от турски медии.

Министърът коментира и плановете за осъществяване на икономически реформи в страната, като каза, че правителството е решено да осъществи икономическата трансформация, която ще превърне Турция в производствен център.

"Смятахме, че това ще стане леко болезнено. Но войната увеличи интензитета на болката", коментира министърът.

Небати е дал интервюто за "Уолстрийт джърнъл" по време на посещението си в САЩ миналата седмица за участие в среща на финансовите министри от Г-20.

Най-големите икономики в света, Групата на седемте (Г-7), решиха да поставят таван на цената на руския петрол, продаван по света. ЕС обяви, че ще се съобрази предложената пределна цена. Наред с подобно ограничение ангажираните да го прилагат държави ще забранят на своите банки, застрахователи и корабособственици да предоставят услуги на руски компании, които продават петрол на цена, която надвишава лимита, определен от Г-7.

Например: ако Русия продава своя суров петрол Urals на 75 долара за барел и горната граница на G7 е определена на 50 долара за барел, западните компании ще имат право да обслужват само руски танкери, които превозват петрол с цена от 50 долара или по-ниска. Всичко над това ниво би активирало забраната.