Китайската валута опитва стабилизация малко над важната бариера от 7,0000 юана за един щатски долар след сигнали за намеса на централната банка, целяща да ограничи рязката ѝ девалвация от последните дни на търговия.

Новината от късно снощи, че Министерството на финансите на САЩ в лицето на Стивън Мнучин определи Китай като "валутен манипулатор" за пръв път от 1994-а година насам, доведе до първоначална нова рязка обезценка на юана във вторник и до засилване на притесненията за нови американски санкции и за допълнителна ескалация на търговската война между двете най-големи икономики в света.

Китайската валута, търгувана в континентален Китай, се понижи в началото на деня към 7,0700 юана за един щатски долар, обезценявайки са с над 2,3% в рамките на последните три дни на търговия. Стойността на юанът на офшорната търговия (главно в Хонконг) пък се понижи дори още по-силно към нивото от 7,1400.

Последва обаче париране на значителна част от днешните нови загуби, като в рамките на континентален Китай местната валута дори поскъпна слабо с 0,2% към 7,0300 юана за един долар, а на офшорните пазари стабилизира към 7,0500 нивото.

Това стана факт, след като Китайската централна банка обяви изненадващо по-нисък фиксиран курс в рамките на деня от 6,9683 спрямо спрямо вчерашен фиксинг от 6,9225 юана, въпреки рязката обезценка над важната бариера от 7,0000 юана.

В същото време централната банка на Китай обяви, че планира продажби на деноминирани в юани държавни ценни книжа в Хонконг за 30 млрд. йена (около 4,25 млрд. долара), което накара глобалните инвеститори да предполагат, че тя се опитва да събере пари в брой, за да предотврати спекулативни "къси продажби" (продажби на юани на "зелено").

Индикациите, че властите в Пекин се опитва да ограничат драматичната обезценка на местната валута, доведоха до известна стабилизация на китайския юан и до частично връщане на инвеститорския риск-апетит на капиталовите пазари след вчерашната масова сеч на водещите пазари на акции по цял свят.

Според анализатори стабилизирането на китайската валута във вторник не изглежда достатъчна, за да успокои пазарите, но все пак може да преустанови техния рязък спад - поне в краткосрочен план.