Ценовата ножица на основните храни на едро между различните области в страната продължава да се разтваря и през последната седмица на февруари (22-26), показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

От 10-те продукта, цените на които се съпоставят във всички области на страната, най-голяма е разликата от 3.81 лева при кравето сирене (от 5.68 лв./кг в Добрич до 9.49 лв./кг в София), следват: кашкавалът "Витоша" с 3.00 лв. разлика (от 9.80 лв./кг в Стара Загора до 12.80 в Монтана), при каймата смес разликата 2.90 лв. (от 4.90 лв./кг във Враца до 7.80 лв./кг във Велико Търново), разлика от 2.30 лева е отчетена при зрелия фасул (от 2.50 лв./кг в Шумен до 4.80 лв./кг в София), при замразеното пиле разликата е 1.55 лева (от 3.40 лв./кг в Хасково и Пловдив до 4.95 лв./кг в Добрич), разлика от 1.20 лева е отчетена при ориза (от 1.80 лв./кг в Стара Загора до 3.00 лв./кг в Бургас), при слънчогледовото олио разликата е 1.15 лева (от 2.05 лв./литъра в Пловдив до 3.20 лв./литъра в София), разлика от 0.69 лева е отчетена при брашното тип 500 (от 0.71 лв./кг в Стара Загора до 3.00 лв./кг в Бургас), при яйцата разликата е най-малка от 0.08 лева (от 0.17 лв./броя в Добрич до 0.25 лв./броя в Бургас).

Прави впечатление, че на три от 10-те основни храни (кравето сирене, слънчогледовото олио и брашното тип 500) цените на едро са най-високи в София. В същото време в Стара Загора са отчетени най-ниските стойности също на три продукта (кашкавала "Витоша", ориза и брашното тип 500).

Седмичната равносметка

Поскъпване на храните по стоковите борси и тържищата продължава и в края на февруари за втора поредна седмица, сочат данните от последния бюлетин на ДКСБТ. През предходната трета седмица на месеца, най-вероятно заради лошото време и нарушеното снабдява по стоковите борси в страната, цените на едро поскъпнаха с 0.71 процента. Така възходящият тренд продължава. Да припомним, че през втората седмица на февруари цените на едро на хранителните продукти спаднаха с 2.40%, докато в предходните две поскъпваха съответно с 2.06% (1-5 февруари) и с 2.59 на сто (25-29 януари).

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от ДКСБТ и отразява динамиката на цените на хранителните стоки на едро, е на ниво от 1.567 пункта към 26 февруари, спрямо 1.556 пункта към 19 февруари, или седмичното поскъпване е с 0.70 на сто.

Седмичната равносметка показва още, че от 34-те хранителни продукти, наблюдавани от ДКСБТ, поскъпналите са 23, поевтинелите са 10, а без промяна на цената е само един.

От началото на годината три поредни седмици храните поевтиняваха съответно с 2.43% през първата седмица на януари, с 0.65% през втората и с 1.83% през третата.

От 13 март 2020 г., когато беше обявено извънредното положение, а след това и извънредната епидемичната обстановка (удължена до 30 април), до момента храните на едро по стоковите борси и тържищата в страната са поскъпнали с 0.19 на сто.

На годишна база, спрямо 26 февруари 2020 година, ИТЦ се е понижил с 1.32% (от 1.588 пункта), сочат обобщените данни на ДКСБТ.

При основните месни, млечни и други храни

При тях има баланс - колкото са поскъпналите, толкова са и поевтинелите храни, като трендът е доста стеснен - от минус 2.6% до плюс 5.6 на сто. На седмична база най-много са поскъпнали яйцата (+5.6% до 0.19 лв./броя), следвани прясното мляко (+1.8% до 1.68 лв./литъра), лещата (+1.7% до 2.42 лв./кг), замразеното пиле (+1.0% до 3.96 лв./кг), малотрайните колбаси, вкл. шунка (+0.9% до 5.61 лв./кг), ориза (+0.4% до 2.24 лв./кг), трайния варено-пушен салам (+0.2% до 8.64 лв./кг) и кашкавала "Витоша" (+0.1% до 10.96 лв./кг).

Най-много на седмична база е поевтиняло пакетчето 125 грама масло (-2.6% до 1.88 лв./броя), следвано от фасула (-2.5% до 3.52 лв./кг), (-2.0% до 0.96 лв./кг), захарта (-0.7% до 1.35 лв./кг), кравето сирене (-0.6% до 6.79 лв./кг), пилешките кренвирши (-0.5% до 3.84 лв./кг) и слънчогледовото олио (-0.4% до 2.61 лв./кг).

На годишна база, спрямо 26 февруари 2020 година, преобладават поскъпналите храни, като най-много са нараснали цените на слънчогледовото олио (+0.60 лв. от 2.01 лв./литъра преди една година), следвано от кравето сирени (+0.28 лв. от 6.51 лв./кг) и трайния варено-пушен салам (+0.28 лв. от 8.36 лв./кг). Най-много са поевтинели пилешките кренвирши (-0.11 лв. от 3.95 лв./кг), пакетчето масло 125 грама (-0.10 лв. от 1.98 лв./броя) и брашното тип 500 (-0.05 лв. от 1.01 лв./кг).

При зеленчуците

Поскъпналите са повече от поевтинелите, като трендът при тях е по-широк - от минус 7.0% до плюс 6.7%. Най-много са поскъпнали картофите (+6.7% до 0.64 лв./кг), следвани от зелето (+5.7% до 0.74 лв./кг), оранжерийните краставици (+4.0% до 3.63 лв./кг), оранжерийните домати (+2.0% до 2.00 лв./кг), червения пипер от внос (+1.8% до 2.82 лв./кг) и доматите от внос (+1.7% до 1.82 лв./кг). Без промяна в цената са морковите (до 0.72 лв./кг). Поевтинели са само зрелият кромид лук (-7.0% до 0.66 лв./кг) и вносните краставици (-0.4% до 2.59 лв./кг).

На годишна база поевтинелите са повече от поскъпналите. Най-много са спаднали цените на червения пипер от внос (-0.36 лв. от 3.18 лв./кг преди една година), следван от доматите от внос (-0.30 лв. от 2.12 лв./кг) и морковите (-0.20 лв. от 0.92 лв./кг). Поскъпнали са само оранжерийните краставици (+0.38 лв. от 3.25 лв./кг) и зелето (+0.09 лв. от 0.65 лв./кг).

При плодовете

На седмична база поскъпналите са повече, а само ябълките са поевтинели (-2.5% до 1.35 лв./кг), като трендът е от минус 2.5% до плюс 8.9 на сто. Най-много са поскъпнали лимоните (+8.9% до 1.83 лв./кг), следвани от мандарините (+6.4% до 1.84 лв./кг), портокалите (+2.1% до 1.43 лв./кг) и бананите (+2.0% до 2.09 лв./кг).

На годишна база, както и при зеленчуците, поевтинелите са повече. Най-много са понижени цените на лимоните (-0.35 лв. до 2.18 лв./кг преди година), следвани от мандарините (-0.24 лв. до 1.35 лв./кг) и бананите (-0.21 лв. от 2.30 лв./кг).

3e-news.net