Броят на измамите, свързани с криптовалута, най-известната сред които е биткойнът, и на валутния пазар, е нараснал тройно през изминалата година. Това съобщи днес британският национален център за докладване на измами Екшън фрод (Action Fraud), цитиран от Франс прес.

Броят на досиетата се е увеличил от 530 през финансовата 2017/2018 година на 1834 през финансовата 2018/2019 година, като общо са откраднати 27 милиона лири (30,8 милиона евро) или около 14 6000 лири на жертва.

Тези "стряскащи" цифри показват, че е жизненоважно "хората да правят необходимите проверки, за да се уверят, че инвестицията, която предвиждат, е законна", каза директорката на Екшън фрод Полин Смит.

Както подчерта Службата за контрол на финансовото поведение (Financial Conduct Authority - FCA), която започна информационна кампания по темата, обвинените в злоупотреба интернет сайтове често имат вид на професионални сайтове, за да привлекат жертвите и да приспят недоверието им. Използването на социалните мрежи за привличане на голяма аудитория и обещанието за бързо забогатяване са другите две основни характеристики на този тип измама.

В многобройни случаи жертвите скоро получават съобщение, че вложеният капитал е започнал да генерира печалби и са приканени да вложат повече пари или да вербуват други хора от близкото си обкръжение. Когато обаче инвеститорът поиска да възстанови средствата си, измамникът изчезва, без да остави следи.

Като цяло, какъвто и да е продаваният продукт, "ако имате съмнение, не инвестирайте", съветва Марк Стюард от ръководството на регулатора, цитиран в съвместното комюнике на Службата за контрол на финансовото поведение и Екшън фрод.