Германските автомобили са трън в очите на Доналд Тръмп от доста време. На срещата си с френския президент Макрон във Вашингтон той в прав текст сподели, че смята да изключи някои от производителите на луксозни модели от пазара в САЩ, като на първо място визира "Мерцедес".

"Ако минете през пето авеню, ще видите ,че всеки е паркирал "Мерцедес" пред къщата си. Но това не се основава на реципрочност. Защото колко автомобили Chevrolet виждате в Германия?", каза той в интервю още през ян,уари 2017 година, преди да встъпи в длъжност.

Това пише в статия на WirtschaftsWoche, като основен източник на информацията са дипломати от Европа и САЩ. Според тях, Тръмп е инструктирал Министерството на финансите да проучи дали вносът на автомобили от Европа застрашава сигурността на САЩ, както в случая с вноса на стомана. Ако това се докаже, за внасяните от Европа автомобили ще бъде въведено мито от 25%. Според информацията, американският президент вече е предупредил Ангела Меркел, че е възможно напълно да забрани вноса на луксозната гама на "Мерцедес" в щатите.

Но дори и това да не стане, Германия ще пострада най-много ,защото е държавата от Европа с най-висок дял на американския пазар. Ако такова мито се въведе, производителите на автомобили в страната ще загубят около 5 милиарда евро, което ще понижи БВП с 0.16%.