Министерството на търговията на САЩ е предало на Белия дом вчера дългоочаквания доклад с препоръки за вноса на автомобили и автомобили части от гледна точка на националната сигурност, съобщи късно снощи Маркетуоч. 

Засега обаче не се знае какви са препоръките на министерството, които биха могли да доведат до налагане на мита от 25 процента за вноса на автомобили и авточасти. 

Автомобилният сектор и инвеститорите се готвят за подобен изход, който може да нанесе сериозни щети на автомобилния внос от Германия и Япония, според доклад, публикуван в петък от германския институт Ифо (Ifo). 

Новата председателка на Камарата на представителите, долната камара на американския Конгрес, демократката Нанси Пелоси днес ще посети Брюксел за среща с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и въпросът за автомобилните мита със сигурност ще бъде сред основните теми, отбелязва германското списание "Шпигел". 

Пелоси е искала да се срещне с Юнкер още в средата на януари, в разгара на кризата с финансирането на федералното правителство, но тогава президентът Доналд Тръмп е забранил на опонентката си "пи ар проявата" заради липса на пари, допълва германското издание.