Уорън Бъфет неслучайно е наричан "Инвеститор №1". От години той е в бизнеса с крупни инвестиции на фондовите пазари и винаги успява да излезе сух от честите финансови кризи. Инвестиционният портфейл на неговия фонд Berkshire Hathaway показва, че Бъфет добре знае кои акции носят растящи дивиденти и доходност. Ето и три от неговите най-печеливши инвестиции в компании на фондовия пазар:

1. KRAFT HEINZ

Компанията е от потребителския сектор и една от най-големите по пазарна капитализация. KRAFT HEINZ изплаща по 2.50 долара дивидент на акция, годишната доходност в инвестицията е 4.8%. През последните 5 години дивидентите растат с 9%. Тя заема 15 място по стабилност на изплащаните на акционерите дивиденти.

Berkshire Hathaway притежава 325.6 милиона акции, като за последните три месеца не е придобивала нови и не е продавала вече притежаваните.

2. STORE CAPITAL

Това е инвестиционен тръст, който се е специализирал в недвижими имоти, главно търговски обекти с един наемател, като супермаркети и аптеки. Тръстът изплаща дивидент от 1.32 долара на година, като доходността възлиза на 4.5% годишно. Има висок ръст на нарастване на дивидента през последните 5 години - 9%. В класацията по стабилност на дивидента заема 4-то място. Фондът на Бъфет притежава 18.6 милиона акции.

3.  GENERAL MOTORS

Автомобилният концерн произвежда, освен автомобили, още електрически велосипеди и електрокари. GM изплаща дивидент от 1.52 долара на акция годишно, като това представлява реална доходност от 4.3%. темпът, с който растат дивидентите през последните пет години е 6%. В класацията по стабилност на изплащаните дивиденти концернът е на 5-то място.

Berkshire Hathaway притежава 52.5 милиона акции, като за последните три месеца е купил 1.1 милиона акции допълнително.