Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев е наредил днес на правителството да извлече по-големи данъчни приходи от минния сектор, който според държавния глава печели от по-високите цени на металите, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Богатата на енергийни суровини страна, която премина през най-тежките безредици от обявяването на независимостта си преди три десетилетия, е водещ световен производител на уран и има едни от най-големите залежи на мед, желязна руда и цинк.

Цената на урана, който се използва като гориво в ядрените централи, миналата седмица скочи заради сблъсъците в Казахстан, провокирани първоначално от протести срещу поскъпването на горивата.

"Доходите на фирмите от минния сектор се увеличиха благодарение на поскъпването на суровините", каза днес Токаев пред парламента.

"Нареждам на правителството да представи план (за получаване) на допълнителни приходи за бюджета. В замяна можем да предоставим големи стимули за експлоатация и разработване на нови залежи за големи минни и други компании", посочи президентът.

Токаев не даде повече подробности за инициативата или за евентуалните стимули, които могат да бъдат предоставени на минните дружества, нито пък кога мерките може да влязат в сила.

Следователно, засега не е ясно как планът на Токаев може да засегне чуждестранните компании като "Гленкор" (Glencore), "Рио Тинто" (Rio Tinto) и френската "Орано" (Orano), които развиват дейност в централноазиатската страна.

Националната минна компания "Казатомпром", най-големият производител на уран в света, заяви миналата седмица, че дейностите и износът й не са засегнати от безредиците, които според властите вече са овладени.

Русия обяви подобна данъчна мярка за минния сектор миналата година, припомня Ройтерс.